До 200% стига надценката на плодовете


До 200% стига надценката на плодовете
Снимка:

521

По пътя от овощните градини до магазините и пазарите плодовете поскъпват с над 200%, а печалбата отива в джобовете на прекупвачите.

Това коментира пред БНТ Борис Иванов - земеделски производител от силистренското село Нова черна. Той стопанисва 220 дка с кайсии, праскови и ябълки.

Цялата миналогодишна реколта от ябълки обаче още отлежава в хладилното помещение, защото търговците предлагат обидно ниска цена, много под себестойността на плодовете.

Иванов е решил да дари на социални заведения и домове за възрастни хора 30 тона ябълки от миналогодишната реколта.

Ябълките на пазара са целогодишно по 1 лев - 1,50 лв. на мен ми дават 30 ст. - 50 ст. Аз не мога да продавам на такава цена и се отказвам да им ги продам, разказва Борис Иванов.

Така производителят протестира срещу порочната практика земеделската продукция да се изкупува за жълти стотинки от прекупвачи, които работят изцяло в сивата икономика.

90 на сто от прекупвачите на плодове и зеленчуци са в сивата икономика и печелят на гърба на производителите, твърди Борис Иванов.

По думите му много малко от прекупвачите регистрират фирми.

Търгуват като физическо лице, не като юридическо, с ЕГН, това пишем по фактурите. Прекупвачите трябва да се обхванат в някаква регистрация, да се изисква да са регистрирани, смята производителят.

Най-лошото е, че когато продаваме продукция на тези прекупвачи, ние производителите си плащаме и ДДС-то, защото търговецът категорично отказва да плаща тази сума и това нещо пак е върху нашия гръб, оплака се Иванов.

Само след 2 седмици ще започне брането на черешите и прекупвачите ще плъзнат. Сега е моментът държавата да затегне контрола и да извади на светло търговците-менте. Така и производителите ще работят по-спокойно, и потребителите ще купуват плодове на нормални цени, смята още производителят.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички