ЕС удължи компенсиращите мерки за фермерите


ЕС удължи компенсиращите мерки за фермерите
Снимка: Thinkstock

2375

От днес формално се удължават с 12 месеца компенсиращите мерки за производителите на плодове и зеленчуци, които търпят загуби от ембаргото на Русия. Схемата се запазва в същия вид до 30 юни 2016 година. Мерките са „изтегляне от пазара”, „небране” и „бране на зелено” на зеленчуците и плодовете, които не могат да бъдат пласирани в Русия заради ембаргото, съобщава националното радио.

Фермерите ще продължат да получават финансова подкрепа от Европейската комисия и ще се определя цена на храната, изтеглена от пазара, уточни говорителят по земеделието Даниел Росарио. Паричната помощ ще зависи от вида компенсаторна схема, по която производителите кандидатстват.

"Главната цел е да гарантираме, че земеделците ще продължат да получават някакви доходи от своята продукция, дори и да не могат да намерят друг пазар, където да я продадат", каза той.

При мярката „изтегляне от пазара” зеленчуците и плодовете ще се предоставят безвъзмездно на благотворителни организации, училища, детски градини, лечебни заведения, старчески домове или ще се предоставят безплатно за храна на животни. При мерките „небране” и „бране на зелено” зеленчуците и плодовете се унищожават на полето или след като са обрани зелени. Подпомагането има за цел само частично да компенсира разходите за производство, и евентуално за прибиране на продукцията, отбеляза Росарио и допълни:

"Разбира се, че има проблеми, но е интересен фактът, че въпреки руската забрана стойността на износа се е увеличила през последните месеци – производителите са намерили нови пазари както вътре в Евросъюза така и в държави извън него", допълни Росарио.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички