ЕС улеснява вноса на ГМО храни


ЕС улеснява вноса на ГМО храни
Снимка: Thinkstock

3120

Европейският съюз планира да опрости процеса за одобрение на внос на генно модифицирани хранителни продукти и храни за животни, позволявайки на държавите членки сами да решават дали да ги приемат или не. Това съобщава източник на агенция АФП, според когото Европейската комисия ще представи предложението на 22 април.

Планът е сходен с този, който беше приет от Европейския парламент през януари след години на спорове, който позволява държавите от Съюза да решават сами дали да култивират генно модифициране организми (ГМО). Подобна решение означава, че страни като Испания, които искат ГМО, няма повече да срещат опозиция от държави като Франция, които са против.

Пет природозащитни групи, сред които "Грийнпийс" и "Приятели на земята", разкритикуваха плановете на ЕС.

"Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че ще направи реформи в европейските решения за генно модифицираните култури, за да станат по-демократични. Вместо това може да се окаже, че той ще одобри повече генно модифицираните култури под знамето на свободната търговия, отхвърляйки настрана притесненията на европейските граждани и рисковете за природата", заяви директорът на "Грийнпийс" за ЕС Йорго Рис.

В момента в Европейския съюз е разрешено отглеждането на един единствен генно модифициран организъм – сортът царевица на "Монсанто" GMO MON810, който расте в Испания, Португалия и Чешката република.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички