Eвросубсидиите за земеделците ще се изплащат на два транша


Eвросубсидиите за земеделците ще се изплащат на два транша
Снимка:

522

Разплащането на евросубсидиите за всички земеделски производители ще стане на два транша. Ако се приеме актуализацията на бюджета, ще опитаме да направим първото заплащане до края на годината, без уточняване на проценти. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков след среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде „Фокус”.

„Сложихме правила на играта. Крайно време беше да има такива правила, за да могат земеделците да са спокойни”, коментира министърът. На срещата е договорено още до края на годината да бъдат извършени агроекологичните плащания за всички земеделски производители в размер на 150 – 200 млн. лв.

До края на февруари ще бъдат извършени и всички плащания от европейските средства, посочи министърът. Той припомни, че изплащането на европейските субсидии за всички земеделци трябва да започне от 16 октомври. До тогава е крайният срок за подаване на документи и проверка. След това текат теренни и финансови проверки. Греков обясни, че началото на стопанската година започва през септември и е добре парите да се получават в същата стопанска година.

Междувременно стана ясно, че зърнопроизводители са поискали спешна среща с премиера Пламен Орешарски заради ниските изкупни цени на реколтата на фона на високите добиви през тази година, предаде БТВ. Към момента в хамбарите в Добричко са прибрани близо 600 000 тона зърно, което обаче заради ниската цена, зърнопроизводителите не бързат да продават.

"През последните пет години не сме имали толкова драстичен спад на цените. Само преди три месеца имахме цена от 450 лева на тон на зърното, сега в момента е 270 лева. Да не говорим за вътрешността на страната, където цената пада на 220 лева, тъй като в момента имаме единствено и само износ,” оплака се зърнопроизводителят Иван Гочев.

Цените спрямо миналата година за тон пшеница са паднали с около 40%, което води до финансови затруднения при производителите, тъй като тепърва им предстои много работа. До две седмици ще започне жътвата на слънчоглед, след това и на царевицата, затова и производителите очакват помощ от държавата.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички