Фермерите ни получават пълен пакет евросубсидии през 2016 година


Фермерите ни получават пълен пакет евросубсидии през 2016 година
Снимка:

837

През 2016 година българските фермери ще започнат да получават повече средства от ЕС за обработваните площи. Тогава за тях ще е достъпен пълният пакет директни плащания, а в земеделските стопанства ще се вливат по предварителни оценки между 1.5 и 1.6 млрд. лв. на година. Това пише в анализ на Николай Вълканов от Института за пазарна икономика.

Преговорите по Общата селскостопанска политика на ЕС за 2014-2020 година приключиха след близо две години пазарлъци. Предстои формалното гласуване на промените, както и на общия бюджет на съюза от парламента. В тристранния диалог (между комисията, парламента и земеделските министри) умишлено бяха пропуснати някои спорни детайли, по които окончателното решение тепърва предстои. Новият начин на разпределение на парите за площ за българските фермери е следният - 40% базово плащане на площ, 30% допълнително зелено плащане към базовата субсидия при спазване на някои изисквания (за сеитбооборот и поддържането на зелени зони) и до 13% за подпомагане на определени сектори като животновъди, производители на зеленчуци и овощари. Има и възможност за допълнителни средства за младите фермери, за фермери в необлагодетелствани райони, какти и за допълнително подпомагане на първите хектари в стопанствата.

Ръстът на субсидията едва ли ще се повиши с повече от 5-7 лв./ха за тези, които разчитат на базовото и зеленото плащане, пише Николай Вълканов. В реално изражение (т.е. изчистено от очакваната инфлация за ЕС-28), плащането на площ през 2020 година ще се равнява на това от 2013 година. От това ще "пострадат" основно зърнопроизводителите, смята Николай Вълканов. За сметка на това се създават условия за подпомагане на някои отрасли от животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството със средства от пакета за директни плащания. Това ще облекчи натиска върху държавния бюджет за тези отрасли, които към 2013 година поглъщат над 100 млн. лв., коментира Вълканов.

От подпомагането от ЕС няма да могат да се възползват тютюнът, маслодайната роза и лавандулата, птицевъдите и свиневъдите. Що се отнася до тютюна, съществува възможност страната ни да нотифицира помощ за сектора от националния бюджет, която трябва постепенно да намалява до 2020 година Намаляват с близо 20% обаче средствата, които България ще получи по Програмата за развитие на селските райони, посочва Николай Вълканов от ИПИ.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички