Греков: Ще бъде обявен конкурс за нов шеф на ДФ „Земеделие”


Греков: Ще бъде обявен конкурс за нов шеф на ДФ „Земеделие”
Снимка:

586

Ще бъде обявен конкурс за нов директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), за да може да го оглави човек, който заслужава. Все пак там се ръководят 7 млрд.лв. и трябва парите да отиват по предназначение. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от „Фокус”.

Предишният директор на ДФЗ Румен Порожанов подаде оставка, която бе приета. На неговия пост временно бе настанен досегашният зам.-директор Васил Грудев.

По повод спекулации за падането на цената на хляба земеделският министър заяви, че тя може да намалее в определени моменти, но сега цената на зърното се повишава. Според него обаче няма опасения за ръст на стойността на насъщния.

Цената, на която се изкупува гроздето сега, е от миналата година и е незадоволителна. Смятам, че тази година гроздопроизводителите заслужават по-висока цена, каза още Греков. Всяка година България изнася около 10 млн.тона грозде. Тази година реколтата е с 30-40% над очакването.

Според Греков има голям интерес към българските вина от чужбина. „Ние сме изнасяли сортове за САЩ, за Австралия. В момента сме, може би, на второ място по асортименти на десертни и винени сортове, които се изнасят и в чужбина. Българската наука по отношение на десертното и винното гроздопроизводство е изключително напреднала“, посочи Греков. По думите му в това отношение България е на второ място след Молдова. Следващата седмица български вина ще бъдат представени в Китай.

Греков заяви още, че е поставил задача на шестте държавни горски предприятия поне десетократно да увеличат залесяването. По думите му през миналата година са залесени само 10 000 декара.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички