Греков: "За" идеята за собствени тържища съм


Греков: "За" идеята за собствени тържища съм
Снимка:

9976

Средствата на всички земеделски производители трябва да идват в началото на стопанската година. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред „Фокус”.

За съжаление, стопанската година в Европа се смята, че започва на 1 октомври, при нас вече е започнала още средата на август. Подготовката на площите за рапицата вече е приключила и оптималният период за сеене на рапицата е от 1-ви до 15-ти септември, посочи министър Греков.

Преди актуализацията на бюджета, той поиска от министър-председателя да бъдат включени средства, които да се дадат на земеделските производители преди Нова година, за да могат да подготвят реколтата си за следващата година.

„Поисках част от тези средства по-рано. 20% - 25% - да се дадат на земеделските стопани по-рано, за да могат да ги използват навреме. Не ги ли използваме навреме, после не са необходими. Поисках, в актуализацията на бюджета, да влезе една сума от около 200 – 300 милиона лева, които да се дадат преди Нова година. Това зависи изключително много не само от мен и от земеделските производители, но и от това да се направят предварителни, навременни проверки, така че да има 45 дни преди Нова година, за да могат средствата да бъдат върнати от Европейския съюз в нашия бюджет”, обясни министър Греков.

Този начин на плащане трябва да се осъществява преди началото на стопанската година, за да могат хората да подготвят почвата си и да се заложи едно качествено производство за следващата година, обясни той.

Един от основните въпроси в Сандански е желанието на земеделските производители да си направят собствено тържище, което аз приветствам, каза Греков.

Ще търсим възможности и начини да се намери такова място. Говорих с кмета и със зам.-областния управител и ще проследим този проблем. Ще направи всичко възможно да се отдаде или да се търси място за отдаване на място за такива нужди”, обясни министър Греков.

„Убеден съм, че това е начинът да се пропуснат прекупвачите. Тръгвайки от тук, видях каква е цената на доматите в София и каква е в Сандански. Предлагайки ги така на борсите, поне една ръка ще се прескочи, и цената на зеленчуците ще бъде по-евтина. Средствата ще отидат там, закъдето са предназначени – за тези, които произвеждат”, обясни министърът.

Голяма част от проблемите са общи за всички земеделски производители - зеленчукопроизводители, животновъди и трайни насаждения. В района Струмяни, Благоевград, Петрич, Сандански, изключително сериозен проблем е земеразделянето, заяви Греков.

„Много от хората се оплакваха от начина на разделяне на земята, както и застъпването на земеделските площи. Има устройствен план, който се приема от по-голяма част от хората, но една малка част не го приемат и не може да се въведе. Това е един от по-различните проблеми на този регион”, обясни министър Греков.

Греков обясни още: „Нямаме точна представа за площите, които се обработват, за оранжерийните площи и за културите, които се отглеждат, сортовия състав, времето, за което се отглеждат и времето, за което се предлагат на пазара. Това не ни дава възможност да планираме излизането на продукцията на пазара, както и възможност тези хора да получат необходимите средства. Този процес е изключително динамичен и все повече хора в страната и особено в този регион се занимават със земеделие. Голяма част от продукцията излиза именно от този регион и тези хора са изключително важни за българското земеделие”.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички