Грози ни шоколадова криза


Грози ни шоколадова криза
Снимка:

454

Светът е на ръба на шоколадова криза заради нестабилността на областите, в които се отглежда какао, и повишаващото се търсене в развиващите се страни, предупреждават експерти.

Проф. Дейвид Гест от факултета по земеделие и околна среда на университета в Сидни, казва, че методите за отглеждане на какао, използвани от производителите, имат нужда от модернизиране.

Той предупреди, че световното производство на какао, суровина за шоколада, трябва да се увеличи с близо една четвърт до 2020 г., за да се отговори на търсенето от Китай и другите бурно развиващи се икономики, съобщава БГНЕС.

Районите за отглеждане на какао се намират в едни от най-неразвитите и нестабилни части на света и земеделците трябва да отговорят на сериозни предизвикателства, за да увеличат производството си.

Проф. Гест има лекция в Сидни днес на тема "Шоколадовата криза", в която ще говори за някои от проблемите, пред които са изправени фермерите.

"Намираме се в положение, в което производителите на шоколад са притеснени от нарастващото търсене, тъй като е налице бързо увеличаване на консумацията на шоколад в развиващите се икономики, съчетано с нестабилност в районите за отглеждане на какао", отбелязва експертът.

Освен че е много вкусен, черният шоколад има благотворно въздействие върху здравето. Доказано е, че той понижава кръвното налягане и увеличава психологическото щастие.

Основните райони, в които се произвежда какао, са Западна Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Всички те са заплашени от климатични промени, политическа нестабилност, вредители и болести.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички