Гръцките фермери ще връщат 425 млн. евро нелегитимни помощи


Гръцките фермери ще връщат 425 млн. евро нелегитимни помощи
Снимка: БГНЕС

2838

Европейският съд потвърди, че Гърция ще трябва да върне 425 милиона евро помощи за селскостопански производители, пише вестник „Катимерини”. През 2009 г. Атина предостави помощите на фермерите заради засегнати от лошо време култури.

Последвало решение в Страсбург определи, че финансирането е нарушило принципите на честната конкуренция и трябва да бъде върнато. Атина обжалва решението, но то бе потвърдено днес.

Според него фермерите са получили средствата през държавната Застрахователна организация за гръцкото селско стопанство (ЗОГСС). Разходите са покрити чрез банкови заеми за организацията, гарант по които е държавата, вместо чрез приходи от застраховане.

По това тълкуване помощите са държавно подпомагане, „несъвместимо с вътрешния пазар”.

„Република Гърция трябва да вземе всички мерки, за да си върне несъвместимата помощ, предоставена незаконно на получателите й”, гласи решението на Европейския съд.

Потвърждението му съвпада с период на обтегнати заради планираната пенсионна реформа отношения между лявото правителство и селскостопанските производители.

Припомняме, че през по-голямата част от февруари българо-гръцката граница бе блокирана от протестиращи гръцки фермери. Те настояваха правителството на Алексис Ципрас да оттегли проекта за промени в пенсионната и данъчната система на страната и да внесе в парламента нов, изготвен с участието на техни представители.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички