Искаме си субсидиите от 930 млн. лева, иначе сме на протест, казват зърнопроизводителите


Искаме си субсидиите от 930 млн. лева, иначе сме на протест, казват зърнопроизводителите
Снимка:

658

Излизаме на протест на 18 февруари, който ще продължи четири дни. Министерството на земеделието и храните ни излъга и не отпуска в срок плащанията за единица площ. Това каза заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

Протестът ще се състои отново пред храм-паметника „Александър Невски”, където се проведе и предишното голямо шествие на зърнопроизводителите.

Думите на Христов бяха коментирани от министъра на земеделието Мирослав Найденов пред bTV. Найденов заяви, че в момента държавата не може да си позволи да изплати тези пари. Традиционно сумите са били превеждани до 31 януари, но тази година това е било невъзможно заради изплащането на падежа по т.нар. дълг на Милен Велчев – покриване на вноски по обръщането на външния дълг от долари в евро.

На въпрос защо парите от бюджета не са стигнали за вноската, след като България изтегли заем за покриването ѝ, Найденов обясни, че заемът е бил за 1 млрд. лева, а е платена вноска от 2 млрд. лева. „Ако сега платим и на земеделците, ще трябва да теглим нов заем, а това ще натовари България с лихви от до 100 млн. лева и следващите месеци ще са тежки за бюджета”, коментира земеделският министър.

Плащанията за единица площ възлизат на 930 млн. лева, като схемата е следната – държавата изплаща тези пари, а след 45 дни Европейската комисия ги възстановява. Крайният срок за плащането на всички субсидии е 30 юни.

Не само субсидиите за единица площ обаче притесняват зърнопроизводителите. Радослав Христов се оплака още, че акцизът за горивата за земеделските стопани още не е намален, а отделно не са платени и обещани 50 млн. лева за пропаднали площи. Намаляват се и националните доплащания.

Междувременно земеделският министър се похвали за пореден път и с новия Закон за храните. Найденов подчерта, че ще вдигнат глобите за неправилно съхранение на хранителни продукти и за неспазване на стандартите за производство до 100 хил. лева. „С глоба от 1500 до 3000 лева, както е сега, не може да стреснем некоректните производители и търговци”, каза той.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички