Животновъдите тръгват на протест заради отменената Наредба за млякото и млечните продукти


Животновъдите тръгват на протест заради отменената Наредба за млякото и млечните продукти
Снимка:

651

Отмяната на Наредбата за млякото и млечните продукти, която отново позволява на едно място да произвеждат както продукти само от мляко, така и такива, в които палмово масло, може до доведе до национален протест на животновъдите.

Ако няма до 10 дни адекватна реакция на управляващите, ще преминем към ефективни протестни действия. Това каза Танчо Колев от Съюза на животновъдите в България, предаде БГНЕС.

Ние не плачем, че наредбата е паднала в съда, а ще настояваме европейският регламент да се преведе едно към едно, каза Колев. Става въпрос за Европейският регламент за закрилата на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти. Целта на този регламент е от една страна да защити потребителя, а от друга да запази приходите на земеделските производители с оглед на по-ниските производствени разходи при производството на имитиращи продукти, обясняват от Съвета на аграрните организации в България. Те подчертават, че регламентът "млечни продукти" означава продукти, получени изключително от мляко без право на замяна, цялостна или частична на която и да е млечна съставка. Те настояват поне за обещание, че ще бъде приложен регламентът.

Съветът на аграрните организации в България ще сезира европейските институции и по-специално ЕК, директорат "Земеделие" и Европейската сметна палата за неспазване на европейското законодателство. Аграрните организации подчертаха, че предлагането на имитиращи продукти на пазара води до заблуждение на потребителите. Това производство е в ущърб на най-уязвимите социални категории, а именно млекопроизводителите и потребителите. То води до намаляване на консумацията, а и служи като средство за натиск на цените на млякото.

В България има 240 мандри, а се произвежда малко мляко, обясниха от съвета. Изразяваме още веднъж тревогата за намалява броя на фермерите, за намаляване броя на животните. Вече трудно ще видите животни по нашите пасища, за да бъде печелившо нашето производство – млекопроизводство е необходимо с един литър мляко да се купят два килограма фураж, днес в най-добрия случай с един литър мляко купуваме един килограм фураж, каза д-р Людмила Тодорова от Съвета на аграрните организации в България.

Атанас Къцов от Асоциацията на млекопроизводителите "Тракия Милк" предупреди, че след броени дни нашето мляко ще падне под 50 ст. Той посочи, че преди 20 години са се произвеждали 2,8 млн. тона мляко годишно – квотата е под 1 млн. тона и не може да се достигне.

Танчо Колев каза, че настояват всички предприятия с имитираща продукция да се извадят от списъка на мандрите. Той посочи и че в България нямаме лаборатория, която да изследва готовата продукция - за млякото има, но за готовата продукция, за която има стандарти – но няма лаборатория, която да изследва колко е съдържанието на сухо мляко, например. Предложили са и имитиращата продукция да бъде обложена с данък.

Производителите се оплакаха, че е абсолютна лъжа, че животновъдството расте. Николай Романов от Асоциацията на млеко- и месопроизводителите в Плевен заяви, че от ден на ден стават все по-зле. Върху нас има големи европейски изисквания, а в същото време нямаме условия за изпълняване на тези изисквания, каза той и предупреди, че "ние имаме оазис, а този оазис го направихме пустиня". Той цитира данни, според които палмовото масло се разгражда в организма при 41 градуса температура. "Млечният сектор е най-тежкият в животновъдството и трябва да се обърне повече внимание, защото то и земеделието и туризмът е бъдещето в поминъка", каза Романов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички