Животновъдите заплашиха с блокиране на пътища


Животновъдите заплашиха с блокиране на пътища
Снимка:

625

Ако до 30 дни не бъдат разгледани и приети исканията на животновъдите, ще се премине към блокиране на пътни артерии в страната. Това заяви пред „Фокус’ председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова. В отворено писмо до министър-председателя браншовите организации от сектор животновъдство са поставили няколко основни въпроса, чието решение очакват в най-скоро време.

От бранша поискаха отпускане на 1000 евро на една животинска единица във връзка със сушавата година и с липсата на възможност животновъдите да изплащат кредитите си. Сумата ще е обвързана с производство във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита ще започне след петата година.

„По отношение на категоризацията на фермите и искането за отлагане на дерогационния период с една година, ние не виждаме смисъл от това отлагане, защото тези 33 хиляди ферми, които не са регистрирани първа категория, а се водят все още 2-ра и 3-та категория, те са с много малък брой животни и колкото и да се отлага във времето дерогационният период за регистрация във времето няма да успеят, тъй като вложенията са доста. Затова искаме облекчаване на условията, за да могат и тези ферми да се категоризират”, обясни Христова.

По думите й трябва 10% от директните плащания от новия програмен период да бъдат заложени за животновъди и зеленчукопроизводители. „Също така в МЗХ има разработена схема за акциза на горивата, в която са участвали всички браншови организации, но във връзка със смяната на правителството схемата не е пусната. Искаме тя да започне от началото на 2014 г.”,каза още Пенка Христова. Схемата е разработена на глава животно и е на база ваучери.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички