Йордан Войнов: Производството на млечни продукти от растителни мазнини намалява


Йордан Войнов: Производството на млечни продукти от растителни мазнини намалява
Снимка:

976

След влизане в сила Наредбата за стандарта за мляко и млечни продукти вече над две трети от предприятията, които досега са правели млечни продукти с растителни мазнини, спират да го правят. Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

След влизането в сила на Наредбата вече само 29 предприятия у нас ще правят млечни продукти с растителни мазнини. Преди са били 76, каза той.

В Наредбата например има текст, според който в киселото мляко може да се слага до 20% сухо мляко. Това означава, че ако в състава на киселото мляко има над 20% сухо мляко, то не се счита за истинско кисело мляко по смисъла на българския закон.

Глобата за неспазване на наредбата е 10 хил. лева, а при второ нарушение се отнема разрешителното на работа.

До края на 2013 година България трябва да изпълни регламента на ЕС за стандарта на млечните ферми – за тези ферми, които това не се случи, производството им изпада от хранителната верига, предупреди Войнов.

Директорът на БАБХ каза пред БНТ, че България ще поиска от Брюксел нотификация на Наредбата за директни продажби, за да могат малки производители без промишлено производство да продават продукция на търговски вериги.

Най-добрата новина за празниците е, че в последните две седмици няма хранителен инцидент, каза още Войнов. Два пъти по-малко нарушения от миналата година – 18 затворени обекта, 150 акта, над 10 хил. проверки. Проверките са дори малко повече от миналата година.

Вчера БАБХ приключи проверките за Коледа и Нова година. Най-често проблеми и най-голям риск има при храните от животински произход.

Ивайло Петров

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички