Кооперациите са бъдещето на земеделието ни, казва новият земеделски министър


Кооперациите са бъдещето на земеделието ни, казва новият земеделски министър
Снимка:

692

Кооперациите са бъдещето на българското земеделие – само окрупняването му може да увеличи както ефективността, така и доходността му. Това е позицията на новия земеделски министър Димитър Греков.

Греков изрично уточни, че под „кооперации” няма предвид популярните в миналото ТКЗС, а сдружение на друг принцип. Това ще са организации, които да обединяват субектите по цялата верига – от производство до продажба на краен клиент. Земеделският министър застъпи тезата, че в стопанства до 20 декара трудно се влагат нови технологии и има развитие.

В студиото на ТВ7 Греков каза още, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще въведе по-строг контрол по отношение на плодовете и зеленчуците, за да спре измамите при вноса в България. За целта ще бъде искана помощта на НАП, Агенция „Митници”, МВР и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Греков даде като пример за измама фактурирането на плодове на стойност 15 пъти по-ниска, отколкото всъщност е продадена стоката. В тази връзка земеделският министър каза още, че стандартите за различните земеделски продукти засега ще се запазят.

Земеделският министър засегна и темата за експертността на администрацията. Той заяви, че вече е назначил проверка в МЗХ за служители, назначени без конкурс и без необходимото образование и квалификацията. При несъответствие – ще има освободени служители, допълни Греков.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички