Ковем нови закони заради заменките


Ковем нови закони заради заменките
Снимка:

865

България инициира законодателни промени, които биха позволили на държавата да реши проблемите с горските замени, за които ни разследва Брюксел.

Държавата ще си иска разликата между платената цена при заменките и реалната пазарна стойност на замененото, ако ЕК реши, че има нерегламентирана държавна помощ, съобщи днес земеделският министър Мирослав Найденов.

Другият вариант е при желание на собствениците на горите, те да бъдат върнати на държавата.

Работна група под председателството на Искра Фидосова ще подготви промени в Закона за държавната помощ, които да създадат механизма за възстановяване на средствата за държавата. Работната група трябва да започне работа още през следващата седмица.

Във връзка с разследването на Европейската комисия за горските замени има три хипотези – или България да бъде оправдана, или да се установи, че е нарушено законодателството, или пък да се вземе решение, че има нерегламентирана държавна помощ и да се даде срок на България да коригира тази помощ.

В работната група ще се включат експерти на МФ, МЗХ, МИЕТ, МТИТС, както и представители на неправителствения сектор, включително и на Коалиция "Да остане природа в България". Очаква се и представители на предишните управляващи също да се включат в дебатите около изработването на законодателните промени.

Има седмици до крайното решение и искаме да сме готови за най-лошия вариант, обясни земеделският министър, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на Зелената партия Александър Каракачнов обаче има малко по-друго мнение по въпроса. Той счита, че единственият начин за решаване на проблема е чрез приемане законопроекта за отмяна на сделките със заменки, внесен от Зелената партия.

Обект на разследването от ЕК са 147 заменки, сред тях е и замяната, направена от фирма, свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Ако ЕК отсъди, че и при тази замяна има нерегламентирана държавна помощ, процедурата за възстановяване на средствата ще бъде за всички, подчерта Найденов.

За 15 от тези 147 горски терени е направена промяна на предназначението и са реализирани инвестиционни намерения.

"Трябва да направим по-подробни текстове за самата процедура, когато се установи нерегламентирана държавна помощ. Няма пречка да се помисли за налагането на възбранителен режим на разпоредителни сделки с тези имоти. Трябва да се даде и възможност в закона бенефициентите на държавната помощ сами да развалят заменките", обясни председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Амбицията ни е промените да са готови до няколко седмици и до края на месец март да са приети на второ четене в Народното събрание.

Европейската комисия започна през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции свързани със замени на гори.

Ако Европейската комисия установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите й. Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава членка в този контекст. Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположения за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни, подчертават от ЕК.

На практика по този начин те категорично опровергават думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който преди около седмица заяви, че "вероятно още до края на годината Европейската комисия ще вземе решение България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на Тройната коалиция".

 

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички