Логото на ЕС за биопродукти става задължително


Логото на ЕС за биопродукти става задължително
Снимка:

735

Логото на Европейския съюз за биологичните продукти от днес, 1 юли, става задължително за всички предварително пакетирани биологични хранителни продукти, произведени в държавите от ЕС и отговарящи на необходимите стандарти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

За неопакованите и вносните биологични продукти логото ще бъде незадължително. Запазва се и възможността да се поставят и частни, регионални или национални знаци наред със знака на ЕС.

Логото на ЕС за биологичните продукти, познато като „европейски лист”, е въведено на 1 юли 2010 г., но за да се улеснят операторите в адаптацията им към новите правила и за да се избегне безсмисленото изхвърляне на съществуващите опаковки, бе разрешен двегодишен преходен период, преди то да стане задължително за всички продукти. Наред с логото в близост трябва да фигурира кодът на контролния орган и мястото на производство на земеделските суровини.

През последните години се наблюдава постоянно нарастване на потреблението на биологични продукти в ЕС, като в момента техният пазарен дял в Съюза е около 2 %. Производството също се е увеличило значително през изминалото десетилетие — днес около 5 % от всички земеделски площи в Съюза и над 2 % от стопанствата (повече от 200 000 ферми) са сертифицирани като биологични. В България през 2011 г. биологичното производство бележи ръст и следва световните тенденции на нарастване на площите и производството, което се дължи на засилено търсене на продукцията на световния и европейския пазар. През 2011г. площите в система на контрол у нас (площи в преход и площи, преминали преходния период - 26 622 ха) са нараснали с около 3,80% спрямо 2010 г.

На политическо равнище в ЕС през тази година бе сключено споразумение за правилата относно „биологичното вино“, които влизат в сила на 1 август. През февруари ЕС подписа споразумение със Съединените Американски Щати за еквивалентност при биологичните продукти, което ще намали бюрократичните разходи за производителите им в ЕС и САЩ. През май Комисията представи доклад за съществуващите регулаторни мерки при биологичното производство, чиято цел е да провокира междуинституционален дебат с всички заинтересовани страни и така да поощри проучването на нови възможности за усъвършенстване на политическите инструменти на ЕС в областта на биологичното производство.

 • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81364
 • GBP
  1
  2.31547
 • JPY
  100
  1.15334
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички