Между 20 и 30% от земеделските субсидии ще бъдат платени преди Нова година


Между 20 и 30% от земеделските субсидии ще бъдат платени преди Нова година
Снимка:

637

Част от евросубсидиите за земеделците ще бъдат платени авансово преди Нова година. Става въпрос за между 20 и 30%. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, предаде БТВ. По думите му МЗХ се опитва да намери баланс между различните сектори и обмисля мерки за закрила на малките производители. В следващия бюджет ще бъдат планирани средства за възстановяване на акциза на горивата за земеделците.

„Това, което се опитваме да направим е да има баланс между различните сектори. Да приоритизираме по- изостаналите отрасли , да разнообразим земеделската работа като цяло. Т.е приоритизираме и зеленчуците и животновъдството, както и етерично маслени култури, съответно билкарство, пчеларство. Тези малките сектори, които в малките населени места са много добра заетост и най- малкото да осигуряват доход. Имаме цялостна подпрограма за малки производители, които да не се бият с големите за средства, а да имат гарантирани малки бюджети със съвсем опростена форма за кандидатстване", коментира Явор Гечев.

Според него мерки за закрила на малките производители трябва да се въведат, но те са въпрос на много дълъг дебат. Една от възможните е таван на окрупняването на земята. Ако просто се въведе такъв обаче са възможни скандали и съпротива. Въпросът е идеята да бъде приета от обществото. Защото в земеделското министерство не искаме да провеждаме политика на противопоставяне на малки и големи или на различните браншове, каза Явор Гечев. Той добави, че се обмислят законови промени, които допълнително ще облекчат малките производители. Предвижда се в новата Програма за развитие на селските райони да се разработи специална подпрограма за малките земеделски производители.

Програмата ще е напълно готова до края на годината, а през май 2014 г. ще бъдат факт и първите проекти, декларира заместник министърът. Очакваното финансиране от ЕС е около 2 млрд. евро.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички