Млечна свръхдоза или защо млякото стана по-евтино от водата


Млечна свръхдоза или защо млякото стана по-евтино от водата
Снимка:

2493

Помните ли популярната американска реклама със слоган „Имате ли мляко“? Е, Европа има - толкова много, че в някои страни в момента то се продава по-евтино от водата.

Огромното количество продукция е „виновно“ за сериозния спад в цените. То се дължи на няколко фактора – премахването на млечните квоти за фермери от ЕС по-рано тази година, намаляване на търсенето на европейска продукция в Китай, Близкия изток и Северна Африка, руското ембарго. Китай е най-големият вносител на мляко в света, но вече предпочита други пазари (например Австралия). Преди забраната за импорт Русия пък купуваше една четвърт от произведеното в ЕС масло и близо една трета от сиренето. Затова не е чудно, че блокирането на продуктите дава значително отражение.

Цената на млякото падна с 20% до 37 цента за литър на някои места в Европа, предаде CNN Money. Във Великобритания и Франция например литър мляко струва около 1 долар, докато бутилка вода е около 1,5 долара, съобщава телевизията.

Млечната свърхдоза се превръща в икономическа катастрофа за производителите, които активно изразяват недоволството си от ситуацията в последните месеци. Много от тях нямат друг избор освен да пласират стоката си на загуба. Във Франция и Белгия имаше протести през цялото лято, по време на които се хвърляха плодове и бутилки мляко. Британските им колеги блокира входове на магазини и дори вкарваха крави в супермаркети, за да бъдат чути исканията им.

В началото на тази седмица ЕС отпусна финансова помощ в размер на 500 млн.евро за млекопроизводителите. Това не решава изцяло проблема, но поне потребителите могат да се радват на евтини млечни продукти, пише Money.com.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички