Млечният сектор в ЕС не иска да се откаже от субсидиите си


Млечният сектор в ЕС не иска да се откаже от субсидиите си
Снимка:

579

Вече втори ден в Брюксел продължават протестите на фермери срещу падащите цени на млякото и млечните продукти, пише Euobserver.

Заради протеста има огромни трудности с движението в центъра на белгийската столица, тъй като повечето основни пътни артерии, водещи към сградите на Европейската комисия, на Европейския съвет и на Европейския парламент са блокирани. Блокадите ще бъдат вдигнати към 14:00 българско време.

Протестът е организиран от Европейския млечен борд (EMB), като в Брюксел са дошли 2500 фермери от 14 държави с общо между 800 и 1000 трактора. Те протестират срещу падащите изкупни цени на млякото и срещу плановете на ЕС да премахне всякакви субсидии за производството на мляко от 2015 година насетне.

Повечето от фермерите, които участват в протеста, са от Дания, Франция, Германия, Ейре, Холандия, Полша и Испания – най-големите производители на мляко в ЕС.

Вчера, 26 ноември, протестиращите изляха 15 хил. литра мляко пред сградата на Европейския парламент.

В България тенденцията е изкупната цена на литър мляко да се задържи между 30 и 40 стотинки. Средната цена в ЕС е около 26 евроцента, но в Белгия например отива до 40 евроцента.

Преди три години от ЕК предложиха създаването на специален фонд със средства на стойност 280 млн. евро, който да помогне на млечния сектор да се пренастрои по-плавно към премахването на квотите и субсидиите. Това, обаче, не беше прието като достатъчна гаранция от производителите на мляко.

В момента в ЕС 40% от бюджета на общността отива за селското стопанство. Размерът на европейския бюджет всяка година е грубо около 130 млрд. евро.

Проблемите с производството на мляко са доста сериозни и в Хърватия, където наскоро имаше протести заради намерението на правителството да свали изкупната цена до 30 евроцента. Това се налага като част от реформите по присъединяването към ЕС. Млекопроизводителите в страната настояваха за изкупна цена от минимум 52 евроцента на литър.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички