Млекопроизводителите ще имат гарантиран пазар за 6 месеца


Млекопроизводителите ще имат гарантиран пазар за 6 месеца
Снимка:

943

Производителите на мляко ще имат гарантиран пазар за стоката си за поне шест месеца. Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, предаде StandartNews.

Според изменията изкупвачите задължително трябва да сключат договор с производителите на мляко. Договорите трябва да са за срок поне 6 месеца, като този период може да се намали единствено с изричното съгласие на фермера. Те трябва да се регистрират в Разплащателната агенция до две седмици след сключването им.

Изключение от този режим се прави единствено за ферми, които имат разрешително да продават директно на крайни потребители. Всеки собственик на крава, който реши да продава без договор, ще подлежи на глоба между 500 и 2000 лв. Ако някой купува мляко от производител без писмен договор, освен в случаите на разрешени директни продажби, може да отнесе глоба от 5000 до 20 000 лв., гласи още законопроектът.

В него е залегнала и идеята, споделена от земеделския министър проф. Димитър Греков, организациите на производителите да могат да договарят цени за продукцията на всеки един от членовете си. Ангажимент на земеделския министър ще бъде да регистрира браншовите организации, които ще имат право да представляват животновъдите от сектор мляко.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички