Монсанто отново се забърка в неприятности заради ГМО пшеница


Монсанто отново се забърка в неприятности заради ГМО пшеница
Снимка:

1624

Американски фермер подаде жалба срещу агрохимическия гигант Монсанто (Monsanto), обвинявайки го в "груба небрежност" заради появилата се в някои ниви в САЩ генномодифицирана пшеница, предаде БГНЕС.

Фермерът иска и компенсация за пропуснати ползи и загубите от съобщенията за откриването на ГМО пшеница, разработена от Монсанто в САЩ.

Жалбата на Ърнест Барнс е заведена в понеделник в Канзас, земеделски щат в центъра на САЩ, който изнася 90% от пшеницата отвъд Океана. "Ние очакваме и други жалби, подадени скоро" по същата тема" да бъдат обединени" в колективна жалба, заяви пред АФП във вторник Уорън Бърнс - адвокатът на фермера.

Барнс иска компенсация в размер на "най-малко 100 хил. щатски долара".

Директорът по правни въпроси на "Монсанто" Дейвид Снивъли заяви, че жалбата е неоснователна и увери, че неговата компания ще се защитава "енергично" в съда.

Жалбата идва "след откриването за първи път в под открито небе на генномодифицирана пшеница. Това става девет години след като Монсанто спира развитието на тази програма". Снивъли добавя, че земеделският производител "опитва късмета си".

Цените на пшеницата паднаха веднага след съобщението от американското министерство на земеделието за наличие на неодобрена генномодифицирана пшеница в част от щата Орегон, но бързо се възстановиха след това.

Обемът на износа от САЩ може да пострада от обявяването на присъствието на ГМО пшеница в Канзас. От сряда Япония и Южна Корея спряха част от вноса на пшеница от САЩ, а Европейският съюз поиска държавите-членки да проверяват вноса на пшеница от САЩ и да не я пускат на пазара, ако включва генномодифицирана култура.

Изправена пред съпротивата на производители и търговци от много страни, "Монсанто" се отказа от пускането на пазара на тази пшеница, разработена между 1998 г. и 2005 г. и никога не се опита да я узакони.

Компанията и американските власти искат да знаят какви са причините за присъствието на генномодифицирана пшеница в Орегон и засега не са дали никакво обяснение, съобщи АФП.

Новината за откриването на неразрешен вид генномодифицирана пшеница предизвика безпокойство и въпроси сред групите за защита на околната среда по света. Министерството на земеделието на САЩ / USDA - US Department of Agriculture/ съобщи за разновидност, устойчива на глифозад - активното вещество на най-широко използваните хербициди, била открита във ферма в Орегон.

"Монсанто" твърди, че това е първият случай на откриване на тази трансгенна пшеница в областта, след прекратяване на тестовете през 2004 година. Компанията обеща и "да си сътрудничи с американското министерство на земеделието, за да потвърди резултатите от теста" в Орегон и "да предприеме подходящи мерки" за предотвратяване на замърсяването на конвенционалните семена с този генетично модифициран сорт, наречен "Монсанто Раундъп рейди" (Monsanto Roundup Ready).

За Бил Фрийз, анализатор в Центъра за безопасност на храните, неправителствена организация, противник на ГМО, този инцидент показва "безсилието на регулаторната система на САЩ по отношение на генетично модифицирани организми".

Няколко проучвания показаха, че "Министерството на земеделието на САЩ просто даде лицензи на фирми, които желаят да провеждат изпитания в полетата с генномодифицирани култури, без да прави проверки", каза той.

Генномодифицираната пшеница беше забранена преди десет години в САЩ, поради силната опозиция от организации за защита на околната среда, на потребителите и от страна на самите фермери.

Отглеждането на генетично модифицираните царевица, соя, памук и рапица като глифозат-устойчиви сортове в продължение на много години в САЩ и по целия свят доведе до рязко увеличение на използването на хербициди, отбелязва Бил Фрийз. Тези култури, без пшеницата, се отглеждат за консумация от животни или за производство на горива, докато пшеницата се консумира директно от хората. Фрийз изрази съжаление за липсата на контрол на ГМО продукти от регулаторна агенция по храните в САЩ и на няколко проучвания за ефектите върху здравето на човека и животните.

"Агенцията за лекарствата и храните не е длъжна да проверява ГМ култури, преди те да бъдат пуснати на пазара" и се задоволява с гаранциите на компании като Монсанто, че генетично модифицираните култури са безопасни, казва експертът.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички