Морското дело и рибарството ще се захранват с европейски пари


Морското дело и рибарството ще се захранват с европейски пари
Снимка:

710

Договорен е общ подход за за регламент за разпределяне на средствата от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Това стана ясно след заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел и бе съобщено от зам.-министъра на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова. Предстои разглеждането на подхода в Европейския парламент, предаде КРОСС.

Сред критериите, според които ще бъдат разпределяни средствата от фонда, са:  равнище на заетост в секторите на рибарството и морската и сладководната аквакултура, включително заетостта в свързания с тях сектор на преработване, равнището на производство в секторите на рибарството и морската и сладководната аквакултура, включително свързаният с тях сектор на преработване, и делът на дребномащабния крайбрежен риболовен флот спрямо риболовния флот.

Зам.-министър Маринова припомни, че през февруари е бил приет бюджетът на Европейския фонд за морско дело и рибарство, който е размер на около 6,4 млрд.евро.

На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел от 15 юли 2013 г. бе обсъден и въпросът за запасите на Черно море и възможностите за използването на научния потенциал на ЕС за подобряване на запасите. „Трябва да насочим вниманието към препоръките на учените за разработване на международни многогодишни планове за запасите и определяне на общите допустими улови (ОДУ) в рамките на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море заедно със сътрудничещите страни", поясни г-жа Маринова.

По време на заседанието бе подчертана важността на здравето на пчелите, тъй като те са ранен показател за неблагоприятните последици от загубата на биологичното разнообразие и замърсяването. Дискутиран бе и проблемът със загубата и изхвърлянето на храна. България подкрепи искането на Унгария ЕК да подготви подробен анализ на ситуацията в Съюза и да предложи препоръки за намаляване на изхвърлянето на хранителни продукти. „За да се постигне целта за изхранване на населението в условията на очакван прираст, не е достатъчно само да се увеличи производството на храни, а е необходимо да се намали загубата на храна и хранителни отпадъци", заяви г-жа Маринова.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички