МЗХ: Губим само 51 млн. евро по ПРСР


МЗХ: Губим само 51 млн. евро по ПРСР
Снимка:

614

С още около 51 милиона евро ще бъде намален бюджетът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за този програмен период.

Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието храните свикаха извънредна пресконференция в опит да опровергаят публикацията в днешния брой на вестник "Сега", че България може да загуби 200 милиона евро от Програмата за развитие на селските райони.

От фонда твърдят, че реално страната ни няма да усвои само 51 милиона евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони от предвидените за изплащане през 2012 година.

Предвидени за плащане през миналата година средства от ЕС са общо 432 248 664 евро. Оторизирани са 381 257 838,17 евро или за близо 51 милиона евро по-малко. В тези пари се включват и близо 182,6 милиона евро авансови плащания.

Въпреки че все още няма официално разрешение от Брюксел, фонд "Земеделие" преведе авансово по сметките на редица общини близо 100 милиона евро. Става сума за пари за проекти по две от така наречените "общински мерки".

Страната ни все още не е получила отговор от Европейската комисия дали е възможно да се прехвърлят средства от няколко мерки на програмата, сред които и атрактивните 112 и 121 за подпомагането на младите фермери и за модернизирането на земеделските стопанства към двете общински мерки. Без окончателното разрешение от ЕК, парите са платени.

По-добре парите да са под въпрос, ако не го бяхме направили парите автоматично щяха да бъдат отчислени, коментира зам. министър Светлана Боянова.

Договорите с общините са под условие. Парите са преведени, за да могат общините да стартират обществените поръчки, обясни директорът на ДФЗ Румен Порожанов. "Надявам се нотификацията да бъде одобрена в пълния вид, в който сме я заявили", добави той.

Към края на миналата година са договорирани общо 74% от всички средствата по програмата. Платени към момента са общо 1 360 912 667,82 евро или 52,28 % от европейското финансиране по програмата. Само през декември държавен фонд "Земеделие" е платил общо 248 милиона евро по проекти по програмата.

Зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обясни, че в момента във фонда има 26 000 проекта, от които почти всички са разгледани.

Основният ни проблем идва от Ос 2 (която включва агроекологичните плащания, парите за стопаните в райони с определени ограничения и парите за залесяване на неземеделски земи и за възстановяване на горския потенциал - бел. ред.), през първите години нямаше информационни кампании и затова тогава е по-ниско нивото на усвояването.

30% "позеленяване" на директните плащания през следващия програмен период, това е въпросът върху който трябва да мислим сега, смята тя.

Светлана Боянова каза още, че през следващата седмица се очаква да се подпишат договорите между Гаранционния фонд и банките и така най-накрая през тази година фондът реално да заработи. Общият финансов ресурс, с който разполага фонда е близо 120 милиона евро.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички