МЗХ: Проектът "Катар" е дългосрочен


МЗХ: Проектът "Катар" е дългосрочен
Снимка:

521

Проектът "Катар" не е субсидия, а е дългосрочна търговска сделка, което не отменя положителния ефект, който тя би могла да окаже на родните стопани, заявиха експерти от земеделското министерство. Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството, коментира и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на работна среща за обсъждане на проекта за износ на български агнета за Катар, предаде БГНЕС.

Арабската страна е поставила няколко условия пред проекта, като първото от тях е, че представителите на Катар искат да работят директно с българската държава. Има изискване и за големи доставки на висококачествени партиди от животни за продължителен период от време. Правителството на Катар е депозирало 50 млн. щатски долара в Българската банка за развитие, а целта на тези пари е да се отпускат като безлихвени заеми на овцевъдите, които да ги инвестират в животни, фураж и технологии. Българските животновъди изразиха мнение, че тези пари ще са им много полезни, като се има предвид тежкото състояние на сектора. По техни данни ежегодно овцете в България намаляват с от 3% до 20% в различните региони на страната.

Според зам.-министърът на земеделието Явор Гечев проектът може да се съчетае с политиката, която се чертае за новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020). "В нея като основен приоритет залагаме животновъдството, което ще даде нужните финансови инструменти на българските овцевъди да се развият и да отговорят на пазарното търсене", каза още той.

Представители на родните животновъди изразиха притесненията си, че при евентуално реализиране на катарския проект може да се стигне до застрашаването на българския генофонд и редките местни породи. Като причина за това те изтъкнаха възможни изисквания на инвеститорите, относно породите животни, към които биха имали интерес. Греков и ресорният зам.-министър Гечев бяха категорични, че държавата никога няма да позволи да се поставят под заплаха българските породи овце. Всички участници на работната група ще получат подробните изисквания на представителите на Катар и самия проект. Те ще разполагат с време да внесат своите коментари, изменения и забележки, след което ще се проведе нова среща за обсъждане на предложените промени.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички