МЗХ стартира регистър на зеленчукопроизводителите


МЗХ стартира регистър на зеленчукопроизводителите
Снимка:

588

От 1-ви октомври Министерството на земеделието и храните ще започне да поддържа регистър на зеленчукопроизводителите у нас, съобщава КРОСС. Според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев мярката ще помогне за повече прозрачност в бранша.

Така например регистърът ще даде яснота как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати и как той реализира продукция не за 10 дка домати, а в няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, замазано в категорията на това, че той е производител.

Регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция, заяви Гечев и уточни, че целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителя.

Гечев съобщи още, че проверките по границите ще продължат дотогава, докато не се изработи окончателно трайно законодателно решение. Мерките предвиждат и да бъде създадена специализирана дирекция в МЗХ. Зам.-министърът очаква от НС да приеме промени, които да въведат цялостната система на базата на добрите примери от Румъния и други страни по отношение на вътрешнообщностните доставки. 

Гечев обясни още, че ще се търси директна връзка между производителите и големите търговски мрежи. Според него, когато се ограничава вносът, статистиката показва, че в магазинната мрежа има много повече български продукти за прясна консумация.

"Всяка от големите вериги прави предварителни планове на продуктите, които продава. Планира ги като количество, качество и кога ще ги продава във времето. Тази информация ще бъде пускана от големите магазини и ще я подаваме към браншовите организации. Целта е да се избегнат прекупвачите, а малките производители да се обединяват и заедно да търгуват на пазара", заяви още Гечев. По думите му в следващия програмен период в ОП „Развитие на селските райони” ще има цяла подпрограма, която да е само за малки производители при облекчен режим.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички