Найденов: Правим всичко възможно да не загубим пари по ПРСР


Найденов: Правим всичко възможно да не загубим пари по ПРСР
Снимка:

475

 Надяваме се да минимизираме загубата на неусвоени пари по Програмата за развитие на селските райони - от юни водим преговори с ЕК по различни варианти.

Така земеделският министър Мирослав Найденов отговори на въпрос за това колко пари реално може да загубим по ПРСР до края на годината, съобщи БГНЕС.

Министърът не се ангажира с точна сума, която може да загубим, като посочи, че "няма гадателски способности".

Вчера пред агенцията Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони съобщи, че съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства от Програмата за втора поредна година.

Няма как утре да свикаме мобилизация и да пратим хората да обработват пасища. Това няма как да се случи. Работим по това да можем, разбира се договаряйки с ЕК определени условия – да ги прехвърлим примерно в следващото N+2 – единият от вариантите или някакви други мерки, обясни Найденов.

Той посочи, че това не е новина от вчера, а диалог се води още от юни месец.

Аз бих поел всякаква отговорност за администрацията, ако има необработени проекти и затова загубим пари, но не можем да носим отговорност за това, че никой не подава проекти, каза Найденов.

Земеделският министър призна, че парите за агроекология в момента не могат да се усвоят.

Не можем да ги усвоим не защото администрацията не обработва проектите, а защото няма проект. Това е малко като вица с този дето искал шестица, но не е пуснал тотото. Ние искаме да ги усвоим, но няма проекти – как да ги усвоим.

По агроекологичните мерки Найденов съобщи, че за 2007 г. усвоените пари са били 0, за 2008 г. са 2 млн. лв. Той обяви, че 2009 г. започва харченето на тези пари, но "ние имаме да похарчим още примерно 300 млн. лв. а няма проекти".

Той заяви още, че у нас има много малко желаещи да се занимават с биоземеделие, което според него е "бъдещето, това е нишата и възможността за България". Той обясни, че за сегашния период минимум 25% от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да са за биоземеделие и агроекологичните мерки. 

Ние имаме проблем, защото просто няма желаещи, а на сила никой не можем да накараме, подчерта той.

Мирослав Найденов подчерта, че всички кандидатстват по трите най-атрактивни мерки – 121 – за машини и оборудване, 321 – една от общинските мерки и 112 "Млад фермер" и след новия прием парите вече са свършили. За бюджет от 600 млн. лв. в момента подадените заявления, според него за над 1 млрд. лв.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички