Найденов: Прогнози за 2 лв. на хляб са невъзможни


Найденов: Прогнози за 2 лв. на хляб са невъзможни
Снимка:

362

Цената на хляба няма как да стане два лева.

Това успокои министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на Би Ти Ви и допълни, че няма да има рязко повишение на цената, защото пазарът няма да го позволи.

„Тук не става въпрос за държавата, пазарът няма да го позволи. Потреблението е достатъчно свито и такива цени биха го свили още повече, което ще се върне като бумеранг върху производителите”, каза министър Найденов и уточни, че и нормално е с няколко стотинки да поскъпне, заради рекордно високите цени на пшеницата, но прогнози за два лева на хляб е невъзможно.

Министърът каза, че днес е свикан Консултативният съвет по зърното, където всички представители от веригата – зърнопроизводители, мелничари, хлебари, представители на различни институции ще анализират края на жътвата, какво е прибрано и какви са тенденциите.

На Консултативния съвет ще се разискват и отражението на световните цени в сектор животновъдство и хранителните продукти от първа необходимост – мляко, сирене и месо, каза още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Браншът очаква 10-15% скок в цените

Цената на хляба ще се повиши с 10-15%, прогнозира тази сутрин в ефира на радио Фокус Димитър Людиев, член на Съюза на хлебопроизводителите.

По думите му, спекула с цената на брашното няма, а в момента единствено се спекулира с цената на пшеницата, защото именно тя е основна суровина за брашното, което пък е основна суровина за хляба.

Людиев уточни, че хлебопроизводителите все още не са повишили цената. 

Нашият бранш е много силно конкурентноспособен. Много от колегите все още не могат много добре да си правят сметката, защото вече цял месец ние изразходваме и консумираме скъпа електроенергия, а не сме подготвени да си я плащаме и сме изненадани, когато ни дойдат високите фактури и тогава вече сме изправени на колене, коментира още Людиев.

Той също подчерта, че двойно поскъпване на цената на хляба няма да има, а увеличението по-скоро ще компенсира цените на електроенергията и горивата. Людиев коментира, че при сегашната ситуация сивият сектор в хлебопроизводството ще бъде в „златната си среда”.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички