Найденов: Тютюнът е без алтернатива


Найденов: Тютюнът е без алтернатива
Снимка:

514

Около 200 000 души могат да останат без поминък, ако ЕК приеме решение да забрани производството на ориенталски тютюн.

Това, което се печели от 1 декар тютюн, около 400-500 лв., няма друга култура, която може да го компенсира, само марихуаната е с по-високи доходи, но знаете, че тя е забранена.

Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща с евродепутати по темата с тютюна, предаде БГНЕС.

България на първо място по производство на ориенталски тютюн не само в Европа, а и в света, продължи Найденов.

Според него тютюнът остава без алтернатива от гледна точка на икономическото положение, продължи Найденов.

От гледна точка на традициите почвите не позволяват или трудно могат да бъдат приспособени за нещо, което е различно. Ако говорим за алтернатива тя не е толкова до алтернатива на култура, а до алтернатива на заетост, разясни министърът.

Когато ЕК прави подобни предложения тя трябва да е готова с предложения не само по повод на това, какво трябва да бъде забранено, а и какво ще се прави след това, продължи Найденов.

Когато ЕК предложи във връзка с тютюневата реформа от 2009 г. да бъдат спрени субсидиите, тя компенсира някои от старите държави членки. Гърция и Италия получиха компенсации, и то огромни, а когато днес се предлага да се ограничи или забрани ориенталския тютюн това не върви с предложение за компенсации, разясни министърът.

Нашите тютюнопроизводители могат да станат жертва на двете големи лобита – Американ бленд и Вирджиния бленд, като първите произвеждат цигарите си без ориенталски тютюн, предупреди Найденов.

Ориенталският тютюн представлява около 16% от състава на цигарите и дава специфичния аромат на Вирджиния бленд, разясни министърът. 

Първоначално те (ЕК- бел.авт.) поискаха да се забранят различните ароматизатори и веществата, които правят по-привлекателни цигарите, както е ментата. В един момент решиха да разширят групата на тези вещества, искайки да дефинират ориенталският тютюн като вид добавка. Това няма как да е, защото той представлява вид тютюн, каза още Найденов.

Министърът изрази и скептицизъм относно това, че без специфичния аромат някой ще откаже пушенето.

Интересът по тази директива е не толкова на комисията, която се занимава със селското стопанство в ЕС, а по-скоро на комисията, която се занимава със здравеопазването, допълни евродепутатът Илияна Йотова. "

Много са деликатни там нещата, затова наблягаме на факта, че дори да бъдат премахнати добавките и ориенталският тютюн от цигарите, тютюнопушенето няма да намалее. Надявам се, че този проект, това предложение на Комисията въобще няма да стигне до гласуване, допълни тя.

Още през 2010 г., когато се направи първият опит да се въведе тази директива и тези текстове, тогава събрахме мнозинство, видя се, че тези текстове много трудно могат да минат през пленарната зала в Страсбург, продължи Йотова. Директивата е още в работен вариант, защото ЕК е поръчала голямо проучване на територията на Съюза, което да покаже ефективността от мерките за намаляване на тютюнопушенето. Резултатите от това проучване сочат, че тези мерки няма да са толкова ефективни, колкото първоначално са били вижданията, заяви евродепутатът.

Ако всичко върви със същото темпо новата директива ще влезе за разглеждане в европейския парламент в началото на следващата година, допълни тя.

Надявам се с общо лобиране от страна на българското правителство, българските депутати и на евродепутатите да се опитаме да гласуваме и да спечелим мнозинството около този текст, каза още Йотова. Всички сме единни около позицията, че трябва да защитим българските тютюнопроизводители, допълни министър Найденов.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички