Няма виновни за източване на САПАРД


Няма виновни за източване на САПАРД
Снимка:

780

 Софийският апелативен съд отмени осъдителната присъда спрямо Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, като ги призна за невиновни по повдигнатите им обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група за пране на пари, източени по програма САПАРД.

Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Относно Людмил Стойков бе потвърдена оправдателната присъда на първоинстанционния съд.

Припомняме, че делото се води за източване на 7,5 милиона евро по програма САПАРД.

Според публикации в печата Марио Николов и Людмил Стойков, който бе сред основните спонсори на Георги Първанов, са прекарвали европейските пари през регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис".

След това инвестирали средствата в курортния комплекс "Дюни". По време на обвинението Стойков прехвърлил голяма част от имуществото си на анонимни офшорки, включително и това от "Дюни".

През пролетта на 2010 г. Марио Николов останалите подсъдими бяха осъдени от Софийски градски съд (СГС) на първа инстанция, а бизнесменът Людмил Стойков бе оправдан.

Присъдата от днес отменя изцяло присъдата на СГС в осъдителната й част и потвърждава присъдата й в оправдателната част, свързана с Людмил Стойков.

Мотивите?

Липсва обективна съставомерност на престъплението, в което подсъдимите са обвинени, обясни председателят на съдебния състав съдия Калин Калпакчиев, който преди броени дни беше избран за член на новия ВСС.

Установи се от заключенията на допълнителните банкова и съдебно-икономическа експертиза, които САС назначи и изслуша, че преводите, за които се твърди, че са извършени от подсъдимите, са извършени от други лица, обясни съдия Калпакчиев пред съдебния състав.

Отношенията между подсъдимите не водят до извода, че между тях е на лице организирана престъпна група по смисъла на закона

Правните трудности на това дело се коренят в разделянето в хода на досъдебното производство от страна на прокуратурата. Именно това е една от основните пречки да бъдат пълно и вярно установени фактите по делото, смятат апелативните съдии.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички