Парите за земеделците ще бъдат взети от фискалния резерв


Парите за земеделците ще бъдат взети от фискалния резерв
Снимка:

13724

Парите на земеделските производители от забавените субсидии ще бъдат преведени до края на деня. Това съобщи министърът на земеделието и храни Мирослав Найденов.

Договорката за изплащането беше постигната още в края на предната седмица, когато лично премиерът Бойко Борисов се намеси и обеща, че средствата ще бъдат изплатени.

Парите ще дойдат от фискалния резерв, като става въпрос за близо 1 млрд. лева. Найденов не уточни как са осигурени парите и как предотвратяването на фермерските протести ще се отрази на държавния бюджет. Моята работа е да разплатя парите, а не да ги намеря. Така лаконично Найденов отхвърли медийния интерес какъв е източникът на тези 842 млн. лева, които ще бъдат платени на земеделците под заплаха от национален протест, който те бяха организирали за 20 февруари. Директорът на Разплащателната агенция Румен Порожанов само потвърди, че парите са от фискалния резерв и до април Брюксел трябва да ги възстанови.

Интересен факт е, че в края на миналата седмица БНБ обяви, че в сряда, 20 февруари, ще се проведе аукцион за продажба на шестмесечни краткосрочни съкровищни бонове. Номиналната стойност на предложението е 800 млн. лева. Датата на плащане на емисията е 22 февруари (петък), а датата на падеж е 22 август тази година.

Още преди седмица земеделците заплашиха, че ще има национален протест, ако не си получат парите. Европейските субсидии трябваше да бъдат преведени в края на януари.

Именно изплащането на субсидиите се тиражи като една от основните причини за оставката на Симеон Дянков. Това е непотвърдена официално информация.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички