По нова методика ще се изчислява цената на поземлени имоти в горски територии


По нова методика ще се изчислява цената на поземлени имоти в горски територии
Снимка:

686

Променя се редът за определяне на начални цени за провеждане на търгове за отдаване под наем на поземлени имоти в горски територии - държавна собственост, както и условията и реда за определяне на цени за уедряване на поземлени имоти в горски територии. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет с поправки на Наредбата за оценка на поземлени имоти в горски територии.

В наредбата е предвидена промяна в начина на определяне на цената при замяна на поземлени имоти в горски територии. Причината е, че преди промяната не са отчитани коректно цените на имотите в атрактивните райони на страната.

Предвидена е промяна в начина за определяне цените за учредяване на безсрочно право на строеж и безсрочен сервитут. Основен мотив за това е, че преди промяната цената за учредяване на безсрочно право на строеж и безсрочен сервитут в някои случаи е била по-ниска от цената за срочното им учредяване. С увеличението на коефициента в чл. 26, ал. 1 от 10 на сто на 20 на сто се завишава цената на учредения сервитут, който включва и правото на строеж, за да е съпоставима с останалите случаи, когато се учредяват отделно сервитут и право на строеж.

Оценка на насажденията за производство на плодове и плантациите за коледни елхи и зеленина, както и плантациите от бързорастящи горскодървесни видове, създадени с цел краткосрочно производство на висококачествена дървесина, които не се стопанисват като гори, ще се извършва само в сегашна възраст, без да се изчислява очакваема стойност, тъй като тези насаждения и плантации нямат определен турнус на сеч и не се стопанисват като гора.

От наредбата отпадат като зони за особена защита от урбанизация земите в ограничителните строителни линии на републиканските и общински пътища. Тези зони са с малки площи и по тази причина общинските служби по земеделие и службите по геодезия, картография и кадастър не могат да ги отделят като самостоятелни имоти. Най-често се налага да се ползват при разширяване и реконструкция на съществуващи пътища от Агенция „Пътна инфраструктура”, което необосновано оскъпява проектите.

От Приложение №22 към наредбата отпадат като зони за особена защита от урбанизация и поземлените имоти в землищата на населени места от първа категория. Причината е, че това са градове, землищата на които са големи и за тях е предвиден пазарен множител по приложение №23, с прилагането на който цените на имотите се доближават до пазарните.

С приетите промени се регламентират редът и начинът за оценка на поземлени имоти в горски територии по реда на §123 от ПЗР на отменения Закон за горите. Променя се начинът за определяне на цената при уедряване на поземлени имоти в горски територии. За да се стимулират собствениците на гори да уедряват своите имоти, което е в интерес на гората и предполага по-ефективното управление и стопанисване, оценяването на тези гори е максимално опростено и по-евтино.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички