По-скъпо грозде и вино заради студовете


По-скъпо грозде и вино заради студовете
Снимка:

6906

Рекордните студове тази зима доведоха до незапомнени измръзвания на лозята във всички части на страната, та дори и в района на Сандански. Очакванията са с 30 % по-малко гроздова реколта, отсега обаче не може да се каже колко по-скъпо вино ще купуваме тази година, предаде БНТ.

Най-пострадали са землищата на Оряхово, Монтана, Криводол, Плевен както и много насаждения в Пловдивско - Пазарджишкия край.

Според специалистите резитбата може да помогне при по-старите лозя когато тръгват нови леторасли. При младите обаче в повечето случаи всичко е унищожено.

Измръзвания по лозята има не само у нас, но и в Италия, Испания и Франция, които са нашите най-големи конкуренти. Затова специалистите съветват отсега винопроизводителите да си осигурят суровината.

Заради очакваната с 30 % по-малко гроздова реколта и от друга страна прогнозираното двойно по-голямо търсене на грозде при всички случаи цената му ще бъде двойно по-висока. Отсега обаче не може да се каже колко по-скъпо вино ще купуваме тази година.

Все пак заради кризата не се очаква рязък скок в цените на виното. Сигурното е обаче, че изкупните цени на гроздето, особено бялото, което е дефицитно и миналата година се изкупуваше за 1.20 килограма, ще скочат доста над тази цифра.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички