Попътен вятър за хранителното подпомагане в България


Попътен вятър за хранителното подпомагане в България
Снимка:

367

Българска хранителна банка (БХБ), учредена наскоро от 9 стопански и нестопански организации, сключи дългосрочни споразумения за партньорство с Българска aгенция по безопасност на храните и Societe Generale Експресбанк.

Подписаните споразумения ще подпомогнат развитието на БХБ.

БХБ е първата организация в България, създадена специално, за да развива професионално инфраструктура и капацитет за ефективно и системно хранително подпомагане в широк мащаб чрез мобилизиране на дарени ресурси.

Банката ще набира дарена годна и здравословна за потребление храна от търговци, дистрибутори, производители чрез система, гарантираща правилно съхранение, контрол, транспортиране и отчетност.

Храната ще се предоставя на организации с работещи програми за хранене, за да достига паралелно до повече хора, които имат нужда от безвъзмездна подкрепа за пълноценно хранене.

Българска хранителна банка ще стартира работата си в София, но планира и ще търси ресурси и възможности за създаване на инфраструктура в цялата страна.

Основната дългосрочна цел, която БХБ си поставя, е да се развие като устойчива система за хранително подпомагане и до 2018 г. да осигурява подпомагане, достигащо системно до 300 000 човека.

Реалното стартиране и развитие в оптимален мащаб на дейността на БХБ зависи от осигуряването на инфраструктура, наличие на финансови ресурси, и наличие на организации които могат ежеднеивно да организират предоставянето на храна, обяви изпълнителният директор на БХБ, Марина Бракалова.

Председателят на УС на БХБ Антоан Колет допълни: “За да заработи ефективно, БХБ се нуждае и от подкрепяща законодателна среда, която стимулира даряването на храна. В дискусии с Министерството на земеделието и Министерството на финансите срещаме разбиране, очакваме това да продължи и с реални предложения за промени.“

Обществото ни трябва да използва наличните си ресурси и да намали пропастта между произведените храни, които се разхищават, и хората, които реално се нуждаят от тях, споделиха учредителите на организацията.

Това са Асоциацията на месопреработвателите в България, ФОРА – Фондация за общностно развитие, „БГМеню”, „Белла България”, „Био България”, „Крафт фуудс България”, „Нетера”, “Пикадили” и „Тандем”.

Организацията си поставя за цел да стане един от ефективните национални инструмента за ограничаване на глада в България, както и за намаляване на ненужното разхищаване на храна.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички