Повече пари за животновъдство и отглеждане на зеленчуци


Повече пари за животновъдство и отглеждане на зеленчуци
Снимка:

858

Бюджетът за 2013 година в този си вид не предвижда национални доплащания за единица площ, т.е. средствата, които традиционно отиваха за зърнопроизводителите.

Това съобщи в Бургас министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде Радио Фокус - Бургас.

Няма да има такива средства. За сметка на това са увеличени средствата за двата сектора - животновъдство, производство на зеленчуци и плодове. Те ще получат повече пари от тази година. Вчера стана факт началото на изплащане на субсидиите за българските животновъди. Тази година те получават с около 50 процента повече от миналата година, а в следващия бюджет са заложени още повече средства - залагаме на тези два сектора, каза Найденов.

Разбирам, че има напрежение в сектор зърнопроизводство, тъй като имаше очаквания от тяхна страна, но това са възможностите на бюджета ни. Искаме да нямаме само монокултурно земеделие, т.е. да произвеждаме три пъти повече зърно и да го изнасяме, а в същото време да внасяме основни хранителни продукти. Това е решението ни и то намира отражение в проектобюджета, който е внесен в Министерски съвет, продължи той.

Завишението за секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци за следващата година ще е с около 20 -30% в сравнение с тази, посочи министърът.

Найденов допълни, че се надява 2013 година да е последната, в който тези два сектора ще са в неравностойно положение спрямо зърнопоризводството. В момента селскостопанската ни политика дава конкурентно предимство само на този сектор, тъй като такива са били договореностите при затварянето на глава Земеделие през 2004 – 2005 година.

Приоритет за следващия програмен период е това изкривяване на пазара да бъде преодоляно. Освен това предстои да бъдат въведени и тавани за плащанията в сектор зърнопоризводство.

Вие виждате има мега структури при тях и някои получават десетки милиони субсидии. В същото време всичките пари за зеленчукопроизводството са толкова колкото субсидии получава един единствен човек, каза Найденов.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички