Предсеитбена обработка на почвата - как и защо се прави?


Предсеитбена обработка на почвата - как и защо се прави?
Снимка: Архив

12567

Предсеитбената обработка на почвата е важна и изпълнява няколко много сериозни функции, без които почвата няма да е готова за сеитбата. Целта на предсеитбената обработка е да запази водния баланс, който се е образувал през зимата, да изкорени плевелите и задушаващите корени и да осигури достатъчно рохкава почва.

Ако се разчита само на основната обработка, много възможно е, почвата да остане слегнала и да не е благоприятна за посевите. Това се получава заради така наречените капиляри с вода, които се разполагат по повърхността. При тях водата се изпарява по-лесно. Когато те се разрушат при предсеитбената обработка, тогава водата не изчезва толкова бързо. Не всички почви се нуждаят от предсеитбена обработка - при черноземните, примерно, не е нужно, защото те не се удебеляват през зимата.

Какво прави предсеитбената почвообработка?

Благодарение на нея:

- Се образува дебел слой, който не е удебелен, а е рохкав и може лесно да се сее в него;

- Почвата се почиства от плевели;

- Влагата се разпределя, така че да не се изпари и да може да достига след сеитбата до семената.

След ранните предшественици, следжътвения период е само 3, 4 месеца, така че обработката на почвения слой започва възможно най-рано. При ранните предшественици, след лятната оран, почвата се минава и с мотокултиватор или мотоблок, за да може горната част на почвата да се заравни. По този начин се премахват и плевелите, които по това време на годината растат усилено. Ако се случи лоша година и дъждовете са прекалено малко, за да може почвата да се овлажни достатъчно и да улегне, то тогава се извършва предсеитбено валиране. Към мотоблоковете може да се закачат всякакви приставки, които да улеснят процеса по обработка. Всъщност големите мотоблокове могат да обработват в дълбочина почвата, а не да се използват само за фрезоване и култивиране.

Късните предшественици се махат от почвата сравнително късно и остава много малко време за предсеитбена обработка на почвата. За късни предшественици се считат памука, царевицата, цвеклото и слънчогледа. Това определя и възможността само за плитка обработка, която става по-бързо, защото не изисква толкова усилия. Освен това, има мотокултиватори, които имат ширина на обработка над 100 см., което означава много по-бързо обработване на по-големи площи. Според специалисти обаче плитката обработка не е достатъчна и заради това трябва да е комбинирана с торене. Освен това е нужно в този случай и предсеитбената оран да е по-дълбока.

Ще се намали количеството произведено, ако има прекалено много буци в почвата, прекалено късно се прибере предшественика и почвата остане твърде суха. Ако стане така, че почвата не е достатъчно влажна, тогава с обикновен плуг или с мотоблок с приставка плуг се обработва земята, но не дълбоко. Ако почвата е прекалено влажна и има много плевели, тогава се позволява по-дълбока обработка. След това е нужно да се изоре, валира и бранува. Възможно е, за да се улесни оранта, да се наложи да се намокри предварително почвата.

Предсеитбената подготовка на земята зависи до голямата степен от това какви култури е имало в нея и кога са били извадени. Спрямо тях, вече може да се определи от колко обработка ще се нуждае земята. Безспорно, земеделската техника се е развила до такава степен, че с един мотоблок или мотокултиватор и достатъчно инвентар можете да изпълните повече от една дейност и да спестите време и ресурси. Освен това, тази техника е и достатъчно усъвършенствана за да не се налага прилагането на огромно количество сила, за да се управлява. Има модели, които са толкова лесни за управление, че даже и дете би се справило с тях. Има и едно допълнително условие, освен вида предшественици и вида мотоблок, нужно е да се съобразят и климатичните условия и влажността на земята. Когато е необходимо, дори да се полее почвата преди обработка. С достатъчно усилия, резултатите не закъсняват.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички