Програмата за развитие на селските райони ще е готова до края на 2013


Програмата за развитие на селските райони ще е готова до края на 2013
Снимка:

595

Към края на тази година ще има работеща програма в рамките на Програмата за развитие на селските райони, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на Международното специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него" в Добрич, предаде "Фокус".

Първите проекти ще бъдат приети през май догодина. Това ще осигури финансиране за този приоритетен за България отрасъл, каза още Гечев. Според него в програмата са изведени приоритетите, а самите земеделски производители са я одобрили.

"Това, което се прави сега, е нов подход, което означава опит да се постигне баланс между различните земеделски сектори, да са с предимство по-изостаналите отрасли, да се разнообрази земеделската работа като цяло, т.е. да бъдат приоритизирани зеленчукопроизводство, производството на етерично-маслени култури, животновъдството, билкопроизводство, пчеларство. Разработена е цялостна малка програма за подпроизводители, което да осигурява заетост и доходи в малките населени места на страната, а дребните земеделски производители да имат гарантирани малки бюджети с опростено кандидатстване", коментира Гечев.

Той съобщи още, че се капитализира нов вариант на гаранционния фонд. Там се предвиждат около 250 млн. лв., за да има кредитни средства и гаранции по кредитите на земеделците, защото един от проблемите по Програмата за развитие на селските райони е липсата на кредитен ресурс, за да може тя да се усвоява особено по частните мерки.

Гечев каза, че дългата история на изложението в Добрич е доказателство, че то си е извоювало специално място в Добруджа. „Това събитие има своето бъдеще, защото на подобен форум си дават среща за взаимодействие наука и земеделско производство”, заяви той.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички