Развалено месо се превърна в най-голямата заплаха за бразилската икономика


Развалено месо се превърна в най-голямата заплаха за бразилската икономика
Снимка: iStock/Guliver

3230

Китай и Чили спряха вноса на месо от Бразилия, а ЕС и Южна Корея наложиха ограничения във връзка с голям скандал с развалено месо, съобщава AFP.

"Очакваме повече от 30 страни да наложат ограничения на Бразилия като вносител заради тази афера", каза министърът на земеделието на пресконференция в столицата Бразилия.

"Ако всички затворят врати за бразилското месо, това ще е бедствие за страната, която вече се намира в историческа рецесия", призна той.

Най-тежкият удар дойде от Китай, който е вторият по големина вносител на бразилско месо. Страната блокира вноса за месо от Бразилия до второ нареждане, три дни след разбиването на бразилска мрежа за търговия с негодно за консумация месо. През 2016 Бразилия е изнесла в Китай пилешко за повече от 859 млн. долара и говеждо за 702 млн. долара, сочат данни на бразилското министерство на търговията. Чили, която е на шесто място по внос на червено месо от Бразилия, също спря вноса си. ЕС поиска от Бразилия да изтегли незабавно всички компании, замесени в скандала , от списъка с компании, одобрени като износителки за европейските страни. От 21 бразилски склада за замразени храни, заподозрени в нарушения, четири имат лиценз за износ в ЕС. До момента обаче няма обща забрана за внесени и продавани стоки на европейския пазар.

Междувременно Южна Корея спря вноса на пилета от Бразилия докато не установи тяхното качество, съобщи посолството на страната в Бразилия. В скандала са замесени две бразилски мултинационални хранително-вкусови компании JBS и BRF. В месопреработвателния сектор в страната работят повече от 7 млн. души и той заема 15% от бразилския износ, припомня Бразилската асоциация за износ на месо. Страната е заплашена от потенциални загуби на стойност около 3.5 млрд. долара, което представлява 0.2% от БВП, според министерството на земеделието.

Три от складовете, за които има съмнения, че участват в разпространението на развалено месо, вече са затворени, а 33 ръководители са уволнени.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички