Реколтата от пшеница е най-добра от 20 години насам


Реколтата от пшеница е най-добра от 20 години насам
Снимка:

602

Тази година реколтата от пшеница е най-добра от двадесет години насам като качество.

Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на жътвата в село Сталийска махала, община Лом, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Количеството ще бъде почти колкото и миналата година. Очаква се производството на пшеница да бъде около 4 млн. тона и около 700 000 тона ечемик, уточни министърът.

Тази година несъмнено ще ядем най-добрия хляб от години насам, допълни още той. Осигурен е зърненият баланс за вътрешния пазар и дори ще има за износ.

Данните на Националната асоциация на зърнопроизводители сочат, че към момента 35% от площите с пшеница и 95% от площите с ечемик са ожънати.

От пшеницата може да се очаква по 360 кг. на дка. При ечемика се очертава около 370 – 380 кг. на дка. Очакваното понижение на добивите ще е с около 10 - 15%, коментира по-рано днес в сутрешния блок на телевизия България он ер Наталия Тодорова, изпълнителен директор на браншовата асоциация.

 По думите й качеството може да доведе до по-високи изкупни цени, които да компенсират част от големите разходи на производителите. Данните показват, че в момента качествената пшеница се търгува за около 370 лв. на тон.

Относно изплащането на компенсации заради пропадналите площи от есенниците, Тодорова коментира, че е завършило обследването на площите и сега се събират и анализират данните. По европейски регламент помощите се изплащат през следващата стопанска година. Но това не е проблема, неприятностите идват от това, че липсва политика за устойчиво развитие на земеделието, обясни директорът на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Идеята за обратното начисляване на ДДС обаче ще повлияе негативно на сектора, смята Тодорова. Ще се наложи, за да могат да продължат производството си производителите ще трябва да се обръщат към банките, за да могат да се справят с разходите си, допълни още тя.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички