Родопчани сменят тютюна с лешници


Родопчани сменят тютюна с лешници
Снимка:

9124

Родопчани започват да се ориентират към отглеждането на лешници като алтернатива на традиционните култури за региона като картофи и тютюн.

Това каза за Радио Фокус Смолян агрономът Ивайло Гелов – главен експерт в Областната дирекция „Съвети в земеделието”.

Това става ясно от молби-декларациите за изготвяне на бизнес планове, с които земеделските производители кандидатстват по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” през последните години.

Останалите култури, с които жителите на област Смолян заменят традиционните са орехи, ябълки, домати и краставици, които според Гелов виреят добре в по-ниските зони на областта като Мадан, Неделино и Златоград.

По думите на агронома, за да започне плододаването при лешниците са необходими около 4-5 години. При производителите от Смолянско засега са минали по 2-3 години и до няколко години ще има резултат от тяхното начинание. Това е най-подходящата Марка за подпомагане на земеделските производители от региона на Родопите, категоричен е Гелов.

Помощта, която се предоставя е в размер на 7500 евро, които се изплащат по 1500 евро годишно за 5-годишен период.

Полупазарните стопанства трябва да изпълняват няколко условия, като първото от тях е размерът на посевните площи на полупразното стопанство за Смолянския регион да е 5 дка, за които да има документ за собственост или да са наети под аренда за 6-годишен период от време.

Изискването е да се отглеждат два типа земеделски култури или един тип земеделска култура и животни. Кандидатстващите трябва да се на възраст до 60 г. и да са регистрирани като земеделски производители.

Гелов каза още, че изготвянето на бизнес-плана се извършва безплатно от служителите на Областна дирекция „Съвети в земеделието”, като по този начин не се налага хората да търсят консултантски услуги.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички