САЩ недоволни от плана на ЕС за ГМО храните


САЩ недоволни от плана на ЕС за ГМО храните
Снимка: Getty Images/Guliver

2723

САЩ изразиха загриженост от плана на ЕС да разреши на държави-членки сами да решават дали да внасят спорните генетично модифицирани (ГМО) храни и фуражи.

Днешната новина за плана на ЕС дойде в момент, когато САЩ и ЕС провеждат в Ню Йорк 9-ият кръг преговори по подготовка на споразумението за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство (TTIP). По замисъл споразумението трябва да създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, припомня АФП.

Търговски представител на САЩ Майкъл Фромън, заяви, че предложението на ЕС за изменение на законодателството относно генното инженерство при храните фуражите ще позволи на 28-те страни членки на ЕС "да пренебрегнат одобрените от ЕС изисквания за безопасността и екологични решения, базирани на науката, и да не вносят геннмодифицирани храни и фуражи."

"Ние сме много разочаровани от днешното регулаторно предложение, което трудно може да се съгласува с международните задължения на ЕС", каза Фромън в изявление.

Разделянето на ЕС на 28 отделни пазара за определени продукти "е в противоречие с целта на ЕС да развива вътрешния пазар. В момент, когато САЩ и ЕС се стремят да създадат допълнителни възможности за растеж и работни места чрез трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство, предлагането на такъв вид ограничения в търговията не е констукитвна мярка", посочва още представителят на САЩ.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички