Саудитска Арабия планира мащабни вложения в родното земеделие


Саудитска Арабия планира мащабни вложения в родното земеделие
Снимка:

1868

България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Кралство Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството.

Това съобщи министърът на земеделието на кралството д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим на среща с министър Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

Саудитският министър обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност, с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България.

По-специално интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.

Инициативата на Крал Абдула е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и за държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

Отваряне на саудитския пазар за българския бизнес и инвестиции в България бяха основните акценти от днешната среща на двамата министри на земеделието. Саудитският министър посочи, че в момента Саудитска Арабия внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия.

Найденов подчерта, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени. Той дори препоръча на домакините от Саудитска Арабия да изпробват в лаборатория качествата на нашите агнета и пилета, за да се видят черно на бяло разликите.

Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи посочи, че фондовете за земя у нас вече притежават 2,5 млн. декара, които се предлагали и за чужденци.

Саудитският министър попита дали чужденците могат да придобиват земя в България, на което министър Найденов отговори, че ангажиментите към ЕС директно не позволяват това, но е възможно ако инвеститорът регистрира фирма у нас.

Земеделският министър Мирослав Найденов посочи още, че страната ни е произвела три пъти повече жито, отколкото е вътрешното й потребление. Всяка година изнасяме около 3 млн. тона. Приблизително толкова е и потреблението на Саудитска Арабия.

През последните години Саудитска Арабия се превръща в един от предпочитаните търговски партньори на България в търговията със земеделски стоки от арабските държави. Аграрният стокообмен между България и Саудитска Арабия за 2010 г. е в размер на 21 284 000 щ. д., а за 2011 г. достига 41 779 000 щ. д.

България изнася на саудитския пазар предимно зърнени храни, захарни продукти , семена и др. Страната ни има значителен потенциал за износ на зърнени и маслодайни култури, млечни продукти и различни видове храни, меса от рода на едрия рогат добитък, агнешко месо, птиче месо и яйца, плодове и плодови сокове, вина, тютюн, цигари и др. Вносът на аграрни стоки в България от Саудитска Арабия за 2011 г. е единствено на захарни изделия.

 

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички