Сделките на пазара на земя вървят надолу


Сделките на пазара на земя вървят надолу
Снимка:

654

Пазарът на земя ще се затвори, сделките вече са тръгнали надолу, а цените падат и ще продължат да падат. Това заяви зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от КРОСС.

По думите му добивите на зърно тази година са приблизително колкото миналогодишните, но приходите ще бъдат по-малко заради сривовете на цените. В международните борси цената е с 10-15% по висока от България. У нас тя е около 260 лв. на тон, а на световните пазари е 300-360 лв. Цената на зърното пада с 30-40% и рентата ще падне със същите проценти, прогнозира Христов.

Цената на зърното пада и цената на хляба трябва да падне, смята Георги Кършибрадов, управител на старозагорската мелница. Той обаче посочи, че в момента никой не може да каже колко пшеница се сее и никой не отговаря за качеството й.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Марияна Кукушева каза, че доставната цена на хляба е с 40% по-ниска от цената, на която купуват българските производители. Доставната цена на хляба е 50-55 стотинки, уточни Кукушева и прикани: „Може би вече е време търговците да коригират цената на хляба."

По думите й цената на хляба може да се стабилизира, ако правителството вземе предвид предложението за редуциране ДДС на хляба до 10%.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички