Сп. Икономист: Берачи на боровинки, обединявайте се


Сп. Икономист: Берачи на боровинки, обединявайте се
Снимка:

1206

Хиляди тайванци пристигат в Северна Швеция с временни работни визи, за да берат боровинки.

Правото в Швеция на публичен достъп предоставя на всеки възможността да бере диви боровинки дори в частни земи. В добра година (каквато тази е малко вероятно да бъде) горите изобилстват със сини и червени боровинки.

Малцина шведи са склонни да вършат тежката работа по брането им, но търсенето се увеличава. Дивите боровинки са много търсени от индустрията на здравословните храни - 80% от вкусните шведски боровинки се изнасят, пише сп. "Икономист", цитирано от БГНЕС.

Това води до противоречия в страната и в чужбина. Компаниите за боровинки се обърнаха към Азия преди десет година. Много тайванци сега идват за сезона на боровинките. Тази година са били одобрени 5700 визи, повече от която и да било друга година, всички за тайландци. Но Конфедерацията на шведските търговски съюзи нарича брането на боровинки "модерно робство".

Когато боровинките са оскъдни, берачите често не могат да покрият разходите си за самолетен билет, храна и подслон.

Торд Ингесон, който отговаря за миграцията в Конфедерацията на шведските търговски съюзи, се оплаква, че шведите са "изгубили контрол върху условията за работа, тъй като глобалната работна ръка е станала евтина стока".

Визите би трябвало да се предоставят, само ако компаниите предложат приличен подслон и минимална заплата. Но работодателите заобикалят правилата или ги прилагат само за берачи от държави извън ЕС. Гражданите на съюза могат да робтят в Швеция без виза за три месеца.

Така че предприемчивите компании за боровинки се обърнаха към България, която е членка на ЕС от 2007 г. И това започва да поражда недоволство.

Когато 500 души, повечето от които българи, установиха неотдавна лагер край село Мехедеби, северно от Стокхолм, гневни местни жители заявиха, че със старото правило за публичен достъп се злоупотребява.

Берачите също не са доволни. Без течаща вода и тоалетна и не много боровинки някои се опитаха да си тръгнат, но не могат да си го позволят. Френетичните усилия на местните власти и на българското посолство доведоха до приютяването на берачите в затворени за празниците училища и връщането им след това у дома с наети автобуси. Много българи с измъчен вид чакаха отчаяно пред вратите на посолството в края на юли.

Нито шведското правителство, нито Конфедерацията на шведските търговски съюзи искат да ограничават свободното движение на работна ръка в ЕС. Но профсъюзите искат по-добри условия за берачите.

Поларика, голяма компания за замразени боровинки, предложи издаването на сертификат "честна търговия", така че потребителите да могат да избират боровинки, брани само от работници, получили добро отношение и заплата.

Подобни сертификати са по-обичайни в бедни страни, където условията на труд са лоши. Те биха били иронични в Швеция, една от най-благоприятните за работниците страни в света, коментира "Икономист"

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички