Съвременното жито съдържа опиати? (видео)


Съвременното жито съдържа опиати? (видео)
Снимка:

7347

Съвременната пшеница е „перфектна хронична отрова”, предупреждава д-р Уилям Дейвис в интервю пред CBS News (видео в края на статията).

Кардиологът, който наскоро публикува книга по въпроса подчертава, че житото, което ядем днес, няма нищо общо с това, познато на бабите ни.

„Става дума за растение, създадено след генетични проучвания от 60-те и 70-те.” – казва той и допълва, че никой никога не ни е информирал за новите съставки на житната култура.

Най-опасен е протеинът глиадин – това не е глутен, а нов протеин, който в същността си е опиат.

„Всеки се влияе от действието на глиадина, той засяга рецепторите на мозъка, които стимулират апетита.” – твърди д-р Дейвис. Според него, именно това е една от основните причини за масовите проблеми с наднорменото тегло. Той изчислява, че генетично модифицираната пшеница ни принуждава да изяждаме по 440 калории повече на ден, 365 дни в годината.

Според медика, макар че има възможност да се върнем към производството на житото, познато на бабите ни, това едва ли ще се случи, тъй като новият сорт дава по-висок добив на акър и е икономически по-изгоден за селските стопани.

Той обаче подчертава, че хората имат какво да направят по въпроса – просто да избягват зърнените култури и да се пренасочат към растителни храни, които са най-малко повлияни от съвременната наука, като авокадо, маслини, зехтин, месо и зеленчуци. Според него, подобна промяна на диетата не само ще доведе до отслабване, но и ще облекчи чувствително състоянието на диабетици и пациенти, страдащи от артрит и дори депресия.

Някои здравни експерти защитават по-балансирани диети, които все пак да съдържат пълнозърнести пшенични продукти, но според д-р Дейвис, това не е добра алтернатива.

„Ясно е, че ще е добре за здравето ни, ако заменим нещо лошо, като белия хляб, с нещо не чак толкова лошо, като пълнозърнестия.” – казва лекарят и подчертава, че подобен подход може да се оприличи на това, вместо да спреш цигарите, да минеш на такива с филтър.

Има логика – но това е погрешната логика”- твърди той и призовава да направим следващата крачка – да откажем напълно пшеничните продукти, за да постигнем чувствително подобрение на медицинското си състояние.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички