Тютюн "на системи"


Тютюн "на системи"
Снимка:

1117

Тютюнопроизводството е под огромна заплаха.

Това алармира днес Антонио Абруноза, главен изпълнителен директор на Международната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA), на откриването на Форума за Ориенталски тютюн в Скопие, предаде агенция "Фокус".

Тютюнопроизводителите се борят против препоръките на Работната група към Рамковата конвенция за контрол на тютюна, според които трябва да се ограничат площите, на които се отглежда тютюн, и да се отнеме правото на фермерите да отглеждат.

Конвенцията предвижда също така да се разпуснат организациите, които работят с тютюнопроизводителите и да се премахне помощта за тях, да се ограничат сезоните, в които е позволено отглеждането на тютюн, както и да се намерят други алтернативи за производство.

Тютюнопроизводителите настояват да стане ясно, че те са хората, които ще бъдат най-засегнати от препоръките на Работната група.

Те искат тяхното мнение да бъде взето предвид, да се осигурят справедливи и безопасни условия на труд, както и да имат възможността сами да решават какви култури да отглеждат. 

Избрахме Македония, защото е в центъра на Балканите, и е географският център на тютюнопроизводството, обясни Абруноза.

Тази заплаха, която висне над тютюнопроизводството, трябва да получи отговор от нас - посочи той.

В световното производство на тютюн през последните 5 години има сериозна стагнация. Най-големите износителки на тютюн от Македония са САЩ и Германия. 33 000 семейства са получили работа през 2011 година, благодарение на договорите, които са сключени за тютюнопроизводство, каза по време на форума министърът на земеделието, горите и водата на Македония Любчо Димовски.

Той обясни, че 30 на 100 от държавния бюджет се пълни от тютюнопроизводството, което означава, че именно този сектор допринася изключително много за развитието на икономиката на страната.

По негови думи, Рамковата конвенция за контрол на тютюна се движи към стратегия за намаляване и спиране на тютюнопроизводството, което е крайно нерентабилно за производителите.

Според световната здравна организация, тютюнопроизводството вреди на околната среда и на здравето на хората, но той подчерта, че Република Македония се грижи за работната среда и за здравето на хората и прави всичко възможно да се намерят някакви алтернативи.

Институциите по света трябва сериозно да се заемат с този проблем и да направят всичко възможно да намерят адекватно решение. Земеделието е изключително важно за развитието на икономиката на средата, каза още министър Димовски.

Няма аргументи за вредата от производството на ориенталски тютюни, посочи по време на форума Кирил Филиповски от Tobacco Institute - Прилеп.

За 2011 година са сключени 33 234 договора за производство на тютюн. Нелогично е да се спира производството на тютюн, когато все още по света има търсене на ориенталски тютюни. В Македония, в районите, където се отглежда тютюн, условията и почвите не позволяват да се отглеждат каквито и да са други култури. Според него трябва да се отхвърли всяка препоръка на работната група за производството на тютюн.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички