Тютюнопроизводителите излизат на протести от утре


Тютюнопроизводителите излизат на протести от утре
Снимка:

558

От утре започват протестите на тютюнопроизводителите, съобщава БГНЕС. Най-мащабната демонстрация ще бъде на Дунав мост, другите ще са на пунктовете в Илинден и Свиленград.

Настояваме българските производители да започнат да получават директно европейско финансиране и по този начин да получим равнопоставеност с производителите от Европейския съюз, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев (на снимката). Той подчерта, че протестът не е политически, а икономически, но не изключи възможността за граждански действия и главни стачки, ако искането им не бъде разгледано.

Няма как държави да получават референтни средства в продължение на 7 години, а единствено България да бъде дискриминирана, каза зам.-председателят на асоциацията Асен Кючуков. Той уточни, че Гърция получава по 4 евро на килограм тютюн, а в Румъния получават по 65 цента за килограм домати, докато у нас цените за тези стоки са далеч по-ниски.

Тютюнопроизводителите очертаха три сценария за България. Първият е промени в законодателството и тези 160 млн. лева директно финансиране за тях, да идва изцяло от ЕС. Ако това не стане 200 хиляди човека, работещи в бранша, ще останат на улицата.

Те смятат, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, държавният бюджет ще загуби още приходи, защото тютюнопроизводителите са самоосигуряващи се лица, както и че осигуряват допълнителни приходи от акцизи. Например 300 хил. тона тютюн се произвеждат на година у нас, акцизът за 1 цигара е 20 стотинки, което по 20 цигари в кутия правят 4 лева. Това са приходи, които влизат в държавната хазна. От 1 килограм тютюн се произвеждат 50 – 60 кутии цигари, което значи, че в държавната хазна влизат около 2 млрд. лева годишно от акциз. Това е 10% от бюджета на България, обясниха производителите.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички