Тютюнопроизводителите недоволни, плашат с нулева година


Тютюнопроизводителите недоволни, плашат с нулева година
Снимка:

7714

Качеството на тютюна е на много високо ниво, но не е оценено подобаващо. Това каза на пресконференция Фикрет Бекир, зам.-председател на НАТ-2010, предаде „Фокус”.

Сортът Каба Кулак се продава на средни цени около 5 лева за килограм, а Бърлей на средна цена около 4 лева. Тютюнопроизводителите не са доволни от изкупните цени, каза Бекир.

По думите на Цветан Филев, има сигнали и то от днес, че е стартирала кампания на цена от 5,50 до 6 лева на килограм, при нормални цени между 7 – 8 лева за сортовата група Басми. „Тази сортова група се произвежда в две европейски държави – България и Гърция, в Гърция се изкупува за 5 евро, а в България - максимум за 6 лева. Нашият въпрос е - желаят ли фирмите да има тютюнопроизводство в България? Имаме намерение да учредим един борд заедно с Института по тютюна и тютюневи изделия, търговските фирми и нашата асоциация”, каза още Филев.

„Имахме едно съмнение за картелно споразумение между фирмите, които изкупуват тютюн, но вече има някакви индикации за стартиране на изкупната кампания”, обясни Асен Кичуков, зам.-председател на Националната Асоциация на тютюнопроизводителите „НАТ- 2010”. По негови думи производството на сортова група Басми е намаляла с 60% и може би това е основната причина търговските фирми да започнат да изкупуват първо тази сортова група. „Ние отбелязваме едни цени, които са доста по-ниски от миналата година. При положение, че всички енергийни източници са вдигнати, се отбелязва един спад в изкупната цена на сортова група Виржиния”, посочи Кичуков. Тази година имаме производство не толкова голямо като количество, но е най-доброто като качество за последните 10 години. Според Асен Кичуков това, което могат да направят производителите, ако не бъде чут техният глас, е да обявят на търговските фирми, че ще се борят за една нулева година в производството на тютюн. „Това няма как да се случи, защото не можем да задължим хората да не произвеждат, но можем да намалим производството на минимум. Тогава обаче много хора ще останат без работа. Ако искаме да съхраним отрасъла, нека си помогнем”, каза още Кичуков.

Цветан Филев заяви, че в България през 2009 година са работили около 42 хил. тютюнопроизводители, но тъй като това е семеен бизнес, общо хората, занимаващи се с тютюнопроизводство, са били около 200 хиляди. Наполовина е спаднало производството на тютюн за тази година в сравнение с 2009 година. 20 - 22 хиляди тона тютюн се очаква да се произведат тази година на фона на 45 хил. тона през 2009 година.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички