Търгуват новата пшеница със 100 лева по-малко за тон от 2012


Търгуват новата пшеница със 100 лева по-малко за тон от 2012
Снимка:

916

Пшеницата от новата реколта вече се търгува по борсите в страната, но цените са с по 60-100 лв. по-ниски за тон спрямо миналата година по същото време. Анализаторите очакват цените да останат ниски заради изобилната реколта в световен мащаб.

"На борсата вече са факт първите сделки с ново жито, продадени са около 120 тона на цена от 300 лв. за тон без ДДС. За сравнение миналата година сделките започнаха да се случват доста по-късно и стартовата цена бе поне 360 лв. за тон", посочи пред "Труд" Антонина Белопитова, анализатор на Софийската стокова борса.

Брокерите очакват цените да останат ниски заради високия добив при преките ни конкуренти от Черноморския регион - главно Русия и Украйна. Добивите на Москва най-вероятно ще се увеличат с 40% до 52 млн. тона, а реколтата в Украйна ще е с 4,2 млн. тона повече, достигайки 22 млн. тона, добави Белопитова.

Обичайно в региона на Добруджа добивите са с около 100 кг/дка по-високи в сравнение с останалите части на страната и варират между 550 и 700 кг. Цената за зърното там също е надолу поне със 100 лв. на тон без ДДС.

"По-ниските изкупни цени на житото ще доведат до отрезвяване на зърнопроизводството, вероятно и до фалити. Ще се разбие на пух и прах химерата, че в този сектор се изсипват огромни субсидии", заяви пред "Труд" Ангел Вукодинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Той посочи, че в момента стартовата цена за новото жито по борсите е с 30% по-ниска от миналата година и котировките варират от 300 до 350 лв. за тон без ДДС. "Цени от или под 300 лв. за тон ще докарат нулева печалба на колегите, чиито добиви от декар са около 300 килограма", категоричен бе Вукодинов.

Той подчерта, че високите цени от предходните години са били резултат от международната пазарна конюнктура.

Зърнопроизводителите очакват да се спука балонът с високите цени на нивите и на рентата, която достигна до 30 лева на декар за година.

Шефът на асоциацията на зърнопроизводителите е категоричен, че реколтата ще е леко по-слаба от миналата година - между 4 и 4,1 млн. тона. Преди месец Консултативният съвет по зърното към Министерството на земеделието излезе с прогноза за 4,8 млн. тона, които не са постигани у нас от 1998 година насам.

"Дъждовете на този етап не са се отразили на реколтата, но ако има нова серия, качеството на житото ще се влоши", предупреди Вукодинов.

Той се оплака, че на този неблагоприятен фон фонд "Земеделие" драстично е забавил схемата за кредити срещу бъдещи евросубсидии за земя. "Имаме устни обещания, че ще тръгне до ден-два, а трябваше да е факт от 9 юни т.г.", каза Вукодинов.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички