Украйна ще продължи износа на пшеница за ЕС въпреки изчерпаната квота


Украйна ще продължи износа на пшеница за ЕС въпреки изчерпаната квота
Снимка: Getty Images/Guliver

5534

Украинските предприемачи изчерпиха годишната си квота за безмитен внос на пшеница в ЕС в рамките на Зоната за свободна търговия. Това съобщи Наталия Миколска, която е заместник-министър на икономическото развитие и търговията, тя е и търговски представител на Украйна в ЕС. Съобщението е публикувано на страницата ѝ във Facebook, цитирано от ТАСС.

Миколска обяснява, че това не означава спиране на износа на украинска пшеница в Европейския съюз. Според нея доставките ще продължат в рамките на глобалната квота на ЕС за зърнени култури, както и извън квотите.

"В официалния вестник на ЕС е обнародван регламента на ЕК 2016/876, според който се въвеждат коефициенти за разпределение при получаването на лицензи за внос на пшеница с произход от Украйна. Така Украйна има годишна квота в рамките на Зоната за свободна търговия в размер на 950 хиляди тона.

По данни на статистиката на Украйна, през 2015 година страната е прибрала 59,96 милиона тона зърнени култури, което е с 6,1 процента по-малко в сравнение с 2014 година. Реколтата от пшеница през 2015 година се е увеличила с 9,9 процента до 26,5 милиона тона. Ечемикът е с 8,5 процента по-малко, което е 8,3 милиона тона, а царевицата е намаляла с 18,5 процента до 23,2 милиона тона.

ЕС разглежда Зоната за свободна търговия като зона за определена група от държави, които са се съгласили да се премахнат митата, квотите и предпочитанията за повечето (ако не всички) стоки и услуги между тях. Тя може да бъде смятана за втори етап на икономическа интеграция.

Страните избират този вид икономическа интеграция, когато техните икономически структури са взаимно допълващи се. Ако те са конкурентни, те ще изберат митнически съюз. Членовете на зоната за свободна търговия нямат еднакво отношение към страните, които не са членове, което означава различни квоти и обичаи.

Зоната за свободна търговия е резултат от споразумение за свободна търговия (под формата на търговски пакт) между две или повече страни. Целта на тези зони е да се намалят бариерите пред търговския обмен,така че търговията да може да нарасне в резултат на специализация, разделение на труда и други изгоди в областта на разделената икономика.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички