Възможна е стагнация при рентите и пазара на земя


Възможна е стагнация при рентите и пазара на земя
Снимка:

662

Възможно е леко отдръпване назад при стойностите на рентите, особено в районите, в които те са силно надценени – Добруджа и части от Централна северна България. Това  прогнозира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов, цитиран от КРОСС. Според него стагнация ще има и при пазара на земя.

Няма икономическа логика рентите да са 80 – 100 лв. дори при много добри цени. Хубаво е собственикът на земята да получава висока рента, но е хубаво да я получава редовно, коментира Вукодинов. По думите му на много места е започнало изплащането на рентите, които обикновено са около 20 – 30% от себестойността на производството. Това е една от причините, които карат зърнопроизводителите да сключват сделки въпреки неизгодните за тях цени.

Според Вукодинов реколтата тази година е относително добра, но цените са с 30 – 40% надолу спрямо 2012 г. "Докато миналата година продавахме средно на 420 лв., сега вече има опити да се слезе под границата от 300 лв./т пшеница. В районите, които са отдалечени от пристанища, в Централна и Северозападна България, имаме опити за сделки на 270 – 280 лв./т”, добави той.

По информация на НАЗ добивите тази година при пшеницата са средно като миналогодишните и реколтата ще се движи в границите 4,4 – 4,5 млн. т. Над 60% от пшеницата е с достатъчно добро качество.

Ангел Вукодинов отчита поредната неуспешна година за земеделските производители, отглеждащи рапица. Неслучайно при повече от 3,5 млн. дка през стопанската 2011/2012, сега бяха заложени наполовина по-малко площи. Реколтираха се около 1,3 млн. дка. На много места резултатите са отчайващи – добивите са 120 кг от декар. При цена от 950 лв./т миналата година, сега рапицата се продава на 660 – 700 лв./т., посочи Вукодинов.

Що се отнася до реколтата от царевица и слънчоглед, от НАЗ очакват добри резултати. Въпреки това не си позволяваме голям оптимизъм, защото пазарът на зърнените и маслодайните култури е в корелация. Има едно неписано съотношение – че цената на слънчогледа е не по-висока от два пъти цената на пшеницата, или пък не е повече от 70-80% от цената на рапицата, посочва Ангел Вукодинов, цитиран от fermer.bg.



 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички